Boliviaanse ex-president Anez gearresteerd
14 Mar, 04:43
foto
De toenmalige Boliviaanse waarnemend president Jeanine Anez spreekt tijdens een persconferentie in La Paz op 15 november 2019. (Foto: AFP)


De voormalige waarnemend president van Bolivia, Jeanine Anez, is zaterdag gearresteerd op basis van beschuldigingen van terrorisme en opruiing over wat haar voorganger en politieke rivaal Evo Morales omschreef als een "staatsgreep" die hem ten val bracht. De politie pakte ook voormalige ministers op die de conservatieve politici steunden, een regering die een jaar lang aanzat nadat Morales het land was ontvlucht in november 2019 te midden van betwiste verkiezingen, aldus mediaberichten.

De arrestaties kwamen maanden nadat Morales uit ballingschap terugkeerde naar Bolivia na een nieuwe verkiezingsoverwinning in oktober 2020 voor de linkse partij van de Beweging voor Socialisme (MAS) die hij oprichtte. Het presidentschap en het congres staan ​​nu onder controle van MAS.

"Ik vertel het Boliviaanse volk dat Jeanine Anez al is aangehouden en momenteel in handen is van de politie", schreef minister Carlos Eduardo del Castillo op Twitter en Facebook. Castillo feliciteerde de politie met haar "geweldige werk" in de "historische taak om recht te doen" aan het Boliviaanse volk.

Morales, van zijn kant, eiste in een tweet dat de "auteurs en medeplichtigen" van wat hij omschreef als een "staatsgreep" tegen hem zouden worden "onderzocht en gestraft".

De officier van justitie van Bolivia heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Anez en anderen op beschuldiging van terrorisme, opruiing en samenzwering. Anez tweette een kopie van het bevel met het antwoord: "De politieke vervolging is begonnen."

Ze voegde eraan toe dat de regering haar beschuldigde 'deelgenomen te hebben aan een staatsgreep die nooit heeft plaatsgevonden'.

'Onwettig'

In de vroege uren van zaterdag vertoonde de Boliviaanse televisie beelden van Anez, die niet was geboeid en die aankwam op de luchthaven van La Paz El Alto, vergezeld door Castillo en verschillende politieagenten. In korte opmerkingen tegen de pers veroordeelde ze haar arrestatie als "illegaal".

Ze werd later voor ondervraging naar een gebouw van een overheidsgebouw gebracht.

Anez's voormalige minister van Energie, Rodrigo Guzman en zijn tegenhanger van Justitie Alvaro Coimbra, beiden vermeld op het bevel van de officier van justitie, werden vrijdag aangehouden.

Coimbra protesteerde tegen de "illegale en beledigende" arrestatie van zijn voormalige collega Guzman, voordat ook hij werd binnengebracht. "We hebben gezegd dat we ons altijd beschikbaar zullen stellen voor de wet", zei Coimbra tegen de Boliviaanse tv toen hij in een politieauto werd geplaatst.

Anez, een voormalige senator, nam het roer over als interim-president nadat Morales Bolivia had verlaten. Hij had de steun van de strijdkrachten verloren te midden van gewelddadige protesten tegen zijn herverkiezing voor een ongrondwettelijke vierde termijn.

Verschillende Morales-bondgenoten die hoge posten bekleedden, vluchtten ook, waardoor Anez de hoogste senaatsambtenaar was die er nog over was.

Morales was zelf het doelwit van beschuldigingen van opruiing en terrorisme in een onderzoek dat werd geopend kort nadat Anez de macht had overgenomen. Maar hij keerde afgelopen november terug uit ballingschap nadat zijn MAS de overwinning behaalde in een algemene verkiezing in oktober 2020 waarbij Luis Arce van de partij het presidentschap won.

Morales heeft sindsdien de leiding van de partij overgenomen.

'Dictatuur'

Vorige maand stemde het congres om amnestie te verlenen aan degenen die tijdens het presidentschap van Anez werden vervolgd voor gewelddaden tijdens de chaos die volgde op het aftreden van Morales.

Lidia Patty, lid van de MAS-partij, diende afgelopen december een klacht in tegen Anez en beweerde dat zij, een aantal van haar voormalige ministers, ex-militairen en politieleden, en anderen de omverwerping van Morales, die al veertien jaar aan de macht was, had gestimuleerd.

"De MAS heeft besloten terug te keren naar de stijl van dictatuur. Het is jammer, want Bolivia heeft geen dictators nodig, het heeft vrijheid en oplossingen nodig", tweette Anez vrijdag.

Luis Fernando Camacho, die onlangs verkiezingen won voor het gouverneurschap van de regio Santa Cruz in Bolivia, wordt ook vervolgd. Hij zwoer dat "Bolivianen niet werkeloos zullen toekijken bij misbruik" en zei dat hij niet van plan was het land te verlaten.

Anez, een voormalige advocaat, is al lang een criticus van de linkse Morales, die haar bestempelt als 'een staatsgreep-faciliterende rechtse senator'.

Hij heeft gezegd dat Anez "zichzelf verklaarde tot ... interim-president zonder wetgevend quorum, omringd door een groep medeplichtigen."

Ex-presidenten Jorge Quiroga en Carlos Mesa veroordeelden afzonderlijk de arrestaties. "We bevinden ons in een proces van politieke vervolging dat erger is dan in dictaturen. Het wordt uitgevoerd tegen degenen die de democratie en vrijheid verdedigden in 2019", zei Mesa op Twitter. Quiroga beschuldigde Arce ervan 'de leerling van een tiran' te zijn.

Maar minister van Justitie Ivan Lima hield vol dat het systeem onafhankelijk was van de regering. "We kunnen ons niet mengen in zaken die zijn aangespannen door de officier van justitie en door justitie. Deze zaken moeten worden vervolgd in het kader van objectiviteit en onafhankelijkheid", aldus Lima.

De president van de senaat, Andronico Rodriguez, herhaalde van zijn kant beweringen van een poging tot staatsgreep en zei: "Dit is geen vervolging, het is gerechtigheid."

Onderzoekers van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) zijn in Bolivia om het geweld na de verkiezingen in 2019 te onderzoeken.
Advertenties