Nederland: Rust terug na rellen, politie blijft alert
27 Jan, 00:55
foto
Politieagenten blokkeren een weg in Rotterdam, Nederland, tijdens een demonstratie tegen de beperkingsmaatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. (Foto: Reuters)


De rust lijkt teruggekeerd in Nederlandse steden na dagen van onlusten. Met dichtgetimmerde winkels en de oproerpolitie was het dinsdagavond relatief rustig in de Nederlandse steden na drie dagen geweld waarbij bijna 500 mensen werden aangehouden.

In verschillende steden, waaronder de hoofdstad Amsterdam, sloten sommige bedrijven vroegtijdig en waren er noodverordeningen van kracht om de politie meer bevoegdheden te geven om te reageren op de rellen, die werden ingegeven door een avondklok om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op dinsdag toen de avondklok om 21.00 uur van kracht werd, verzamelden rumoerige menigten jongeren zich in Amsterdam en Hilversum. De groepen werden echter zonder incidenten opgebroken. In Rotterdam zaten 17 mensen vast wegens het overtreden van regels voor sociale afstand.

Dat stond in schril contrast met maandagavond, toen steden in het hele land door rellen werden opgeschrikt en meer dan 180 mensen werden gearresteerd voor het verbranden van voertuigen, het gooien van stenen en grootschalige plunderingen. "Dit was echt een ander beeld dan gisteren", zegt hoofdcommissaris Willem Woelders van de Nationale Politie. "We hoefden de oproerpolitie of andere krachten niet in te schakelen."

Maar hij waarschuwde dat een nacht van stilte niet betekende dat ze hun alertheid konden verslappen. "We moeten alert blijven", zei Woelders.

De eerste avondklok in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog werd zaterdag opgelegd ondanks weken van dalende infecties. Het Nationaal Gezondheidsinstituut (RIVM) zei dat een zich sneller verspreidende variant die voor het eerst in Engeland werd aangetroffen, een derde van de besmettingen veroorzaakte.

Een ziekenhuis in Rotterdam had bezoekers van patiënten gewaarschuwd weg te blijven, nadat relschoppers in verschillende steden ziekenhuizen probeerden aan te vallen.

Een landelijke oproep van de wetshandhaving op dinsdagavond riep ouders op om tieners binnen te houden, waarbij werd gewaarschuwd dat ze een strafblad zouden kunnen krijgen en moeten betalen voor schade aan auto's, winkels of eigendommen.

In Amsterdam gooiden groepen jongeren maandag vuurwerk, braken winkelruiten en vielen een politiewagen aan. De rellen werden opgebroken door een massale politie-aanwezigheid.

Politieagenten houden een demonstrant aan in Rotterdam, Nederland, die protesteerde tegen de beperkingsmaatregelen om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. (Foto: Reuters)

Tien politieagenten raakten gewond in Rotterdam, waar 60 relschoppers 's nachts werden vastgehouden na grootschalige plunderingen en vernielingen in het stadscentrum, zei een politiewoordvoerster. Supermarkten in de havenstad werden leeggehaald, vuilnisbakken en voertuigen werden in brand gestoken.

Twee fotografen raakten gewond nadat ze het doelwit waren van stenen gooiende bendes. Eén raakte in Amsterdam gewond en een andere in het nabijgelegen Haarlem, zei de politie.

Het aantal besmettingen met het coronavirus is de afgelopen weken gedaald, waarbij het aantal nieuwe gevallen de afgelopen week met 8% is gedaald. Iets minder dan 4.000 nieuwe infecties werden dinsdag gemeld, de kleinste dagelijkse toename sinds 24 november.

Maar het RIVM zei dat de situatie in Nederland nog steeds erg ernstig was als gevolg van de meer besmettelijke variant die een enorme toename van het aantal gevallen in Groot-Brittannië heeft veroorzaakt. Scholen en niet-essentiële winkels in heel Nederland zijn sinds half december gesloten. Bars en restaurants waren twee maanden eerder gesloten. Het dodental van het land staat op 13.664, met tot nu toe 956.867 besmettingen.
Advertenties

Saturday 06 March
Friday 05 March
Thursday 04 March