China: Negen mijnwerkers na twee weken dood gevonden
25 Jan, 13:12
foto
Reddingswerkers helpen een mijnwerker die twee weken honderden meters onder de grond gevangen zat. (Beeld: BBC)


Negen Chinese mijnwerkers zijn dood aangetroffen. Hun lijken werden aangetroffen een dag nadat elf van hun collega's werden gered nadat ze twee weken vastzaten in een goudmijn in de provincie Shandong. De staatsomroep CCTV citeerde de burgemeester van de stad Yantai die de doden bevestigde. Eén mijnwerker blijft vermist.

De mijnwerkers kwamen vast te zitten in de Hushan-mijn toen de ingang van de tunnel instortte na een explosie op 10 januari. Zondag was er vreugde nadat de elf levend naar de oppervlakte waren gebracht.

"Van zondagmiddag tot vanmiddag zijn reddingswerkers niet gestopt met zoeken en hebben ze nog eens negen mijnwerkers gevonden die helaas allemaal zijn omgekomen", vertelde burgemeester Chen Fei van Yantai op maandag een briefing. "Samen met een mijnwerker die donderdag stierf, werden de lichamen van de negen overleden mijnwerkers allemaal uit de mijn getild."

Aanvankelijk zouden de reddingsoperaties weken duren, maar zondagochtend werd een "grote stap voorwaarts" gemaakt toen "een enorm obstakel dat de put blokkeerde plotseling op de bodem van de schacht viel", vertelde hoofdreddingswerker Du Bingjian aan de door de staat gerunde Global Times.

De eerste man die werd gered, zat vast in een ander deel van de goudmijn dan de hoofdgroep van 10. Op tv-beelden was te zien dat hij werd opgetild terwijl hulpverleners juichten. Hij werd geblinddoekt om zijn ogen tegen het licht te beschermen en werd onmiddellijk voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht, met zijn toestand werd beschreven als "extreem zwak".

Ongeveer een uur na zijn redding werden er nog 10 mijnwerkers uit een ander deel van de mijn gehaald. CCTV zei dat één van hen gewond was geraakt. Verschillende anderen werden gezien terwijl ze alleen liepen, ondersteund door reddingswerkers, voordat ze naar het ziekenhuis werden vervoerd.

Aangenomen wordt dat de negen dode mijnwerkers zich in het "zesde centrale deel" van de mijn bevonden, maar details over waar en hoe ze werden gevonden zijn nog niet bekend.

De mijnwerkers hadden 600 meter onder het oppervlak gewerkt toen de onverklaarbare explosie plaatsvond, waarbij de toegang tot de mijn ernstig werd beschadigd en de communicatie werd afgesneden. Pas na een week was er enige teken van leven, nadat er aan een van de touwen die waren neergelaten in smalle schachten werd getrokken. De twaalf goudwerkers stuurden toen een briefje aan een van de touwen. Een dag daarna was een van de twaalf overleden aan zijn  verwondingen.

Wednesday 03 March
Tuesday 02 March
Monday 01 March