Vreedzaam wil informatie pg over onderzoek RGD
22 Jan, 10:39
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) zoekt naar informatie over het strafonderzoek naar vermeende handelingen die gepleegd zijn bij de stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD). In 2019 is er een rapport uitgebracht door Orion Assurance & Advisory waarin onregelmatigheden staan geconstateerd bij diverse projecten uitgevoerd door de RGD. Nadat dit rapport naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd, is er een onderzoek gestart.

“Vorig jaar oktober is de procureur-generaal begonnen met onderzoek, mensen te verhoren, maar daar is het bij gebleven. Het is niet verder gegaan,” zegt Vreedzaam in gesprek met Starnieuws. Om de status van het onderzoek te weten, heeft zij hiervoor een brief geschreven aan procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. De parlementariër geeft aan ook zij De Nationale Assemblee aandacht hiervoor heeft gevraagd. Zij hoopt dat de pg vóór de start van de begrotingsbehandeling antwoord geeft.

Volgens Vreedzaam moet er lering getrokken zijn uit de situatie bij RGD. “Vooral als er weer projecten worden geïnitieerd en uitgevoerd met donorgelden. Die moeten dan volgens de juiste procedure gaan”. Het Assembleelid geeft aan dat er vaker over dit onderwerp gesproken is en met Volksgezondheid er geen politiek bedreven mag worden.

Orion heeft in opdracht van het ministerie van Financiën de inkomsten en uitgaven over de periode januari 2012 tot en met juni 2018 geanalyseerd. Enkele punten hieruit zijn: de bouw van diverse gezondheidscentra over de kustvlakte heeft 35% meer gekost dan de begroting. Tussen 2016 en 2017 is zonder deugdelijke onderbouwing en geen formele goedkeuring van het bestuur, SRD 7 miljoen meer besteed dan overeengekomen met de projectaannemers. Dit is 35% meer dan de overeengekomen aanneemsom van SRD 20 miljoen.

Raoul Lith

U kunt de brief aan de pg hier downloaden.
pdf-icon.gif brief.jpg                
Advertenties