Column: Politieke Borrelpraat 646
17 Jan, 22:41
foto


“Heren, voor mij was het belangrijkste nieuws deze week de mededeling van die brokodei-vergadering, afgekort de bkd-v, van de Pres, de VeePee en…tja, de ex-pres zal ik maar zeggen, om Lonnemans woorden te gebruiken.”
“Dus het trio S-B-B heeft op zaterdagavond ten paleize vergaderd van zeven uur ’s avonds tot 5 uur in de ochtend van zondag, dus de hele avondklok door.”
“Deze keer was het geen k-bkd, oftewel geen kibrifasi-brokodei te Leonsberg in een of andere geheime locatie. Deze bkd-v’s worden legaler. Misschien mag er bij de volgende een notulist van staatswege bij zijn.”
“Aanwezig waren: de voorzitters van de drie grootste partijen in DNA.”
“Oftewel: drie getrainde ex-wapendragers, dus geen burgers.”
“Wat is dit voor drunguman-gepraat, zou een patros-aanbidder van overzee zeggen.”
“Velen van diegenen van overzee weten alles beter, verdienen beter, werken beter, wonen beter, eten beter en geven betere wetenschappelijk verantwoorde analyses en adviezen, althans dat denken ze.”
“Ja, mooi en waar, maar nodig hun uit om die voorstellen alhier te komen helpen uitvoeren… mission impossible, dat kunnen ze niet, want hier gaan belangen van family, friends en coalitie vóór die van een wetenschappelijk verantwoorde ordening van land en volk.”
“Dus die overzeese betweters lopen binnen de kortste keren hier vast, zeggen en doen vaak uit frustratie gekke dingen en vertrekken vaak weer terug naar het in hun ogen betere en geordende noorden.”
“Om bijvoorbeeld van daaruit boeken te schrijven om hun toentertijdse geklungel alhier goed en recht te praten.”
“Maar terugkomend op die bkd-v, wat waren de agendapunten?”
“Ik, voorzitter van de drunguman, zal eentje noemen: alle Surinaamse vlaggen halfstok op 25 februari aanstaande.”
“Sorry hor, maar waarom wordt dat voorstel nu pas gedaan? Kon dat ergens tussen 2000 tot 2010 niet zijn uitgevoerd?”
“Plus: op 25 februari 1980 was het gros van de stadsbevolking blij met de militaire ingreep en het afzetten van die arrongante regering.”
“Nou, die blijdschap werd al gauw een nachtmerrie, met als absolute dieptepunt 8 en 9 december.”
“Hang dan op die twee dagen de nationale vlag halfstok.”
“Lonneman zei op die persconferentie dinsdag dat na 10 uren praten er geen overeenstemming is bereikt. Waarover? Over 25 februari?”
“Nee, Zijne Excellentie zei dat er zaken waren waar de ex-pres nog afstand van moest doen en hoe de transitie was verlopen.”
“Wat voor zaken? En wie moest aan wie verantwoording afleggen hoe welke transitie was verlopen? Wat voor nonsens is dat?”
“En waarom wordt er nu pas, na zes maanden, daarover 10 uren lang gesproken?”
“Ja, ik vond die verklaring van Lonneman op die persconferentie maar nep. Kijk maar naar dat gedeelte daarover in die video-opname van Sterrennieuws. Hij kwam met die vele ‘eehms’ en dat links en rechts en naar beneden-gekijk nogal onzeker over.”
“Ik zeg: hij verzweeg duidelijk waarover wél gesproken werd.”
“Daarom zeg ik altijd: geloof niet alles wat politici zeggen, geloof vooral hetgeen ze niet zeggen.”
“Nou, maar ik vond wel dat Chan, te gast in ABC-In de Kringen, zich goed heeft geprofileerd, want Biemlawati stelde hem echt wel kritische en lastige vragen. Maar met alle geduld wist hij zelfs haar soms irritante interrupties te weerleggen.”
“Maar dat durft een goed journalist wel te doen. En ze stelde tenminste niet van die stomme vragen zoals: ‘Gaan we rijk worden?’, naar aanleiding van de zoveelste oliebron voor onze kust.”
“Maar als een goed politicus heeft hij zich goed uit al die vragen, ook die van onze Xav, weten te babbelen.”
“Maar als je alle lucht daaruit haalt, alle beloften en opdrachten die gegeven waren, zijn en zullen worden gegeven, blijft er niet veel concreets over.”
“En zo eerlijk als onze Lonneman kan zijn, zegt hij dat er geen overeenkomst is gesloten, geen afspraken zijn gemaakt tijdens die bkd-vergadering, waardoor er een vervolggesprek zal komen.”
“En zijn die te sluiten overeenkomsten met Bouta zo belangrijk dat er waarschijnlijk een derde bkd-gesprek gaat volgen? Wat moest er zo gedeald worden met degene die ons in deze economisch-morele afgrond heeft gestort?”
“Nou, voorzichtig man. Als de populistische Kleine Indiaan z’n achterban niet rustig houdt, zal Chan het aanpassingsprogramma van het IMF niet kunnen uitvoeren.”
“Maar Chan heeft geluk: die berg euro’s bij de banken mag met clearance van de FED in Miami bij een cambio worden omgewisseld in dollars.”
“Inderdaad, dankzij het feit dat Nederland ons van de zwarte lijst heeft gehaald.”
“Maar eerst werd er vanuit de overheid gesuggereerd dat die dollars van de FED waren, totdat er op Sterrennieuws met een fax de waarheid aan het licht kwam; waarom jokt men eerst tot ons?”
“En die dollars zijn voor het grootste deel van de particuliere banken.”
“En wat een toeval is het dat die brokodei-vergadering met Tralala is gehouden op diezelfde zaterdag na die bijna bestorming van onze DNA door Piki-pikee en z’n niet-paarse vrouwen, waar keihard ‘Weg met Chan’ werd geschreeuwd?”
“Chan weet dat met uitvoering van de IMF-eisen vooral de stadse achterban van paars massaal woedend op straat zal komen, omdat vooral die groep al die jaren zoet gehouden wordt met subsidies op elektriciteit, water, kookgas en benzine.”
“Ik denk dat dáárover lang en breed is gesproken, hoe dát voorkomen kan worden.”
“En volgens mij heeft die sluwe kleine ouwe Indiaan een paar politieke oplossingsmodellen op tafel gelegd, waarover nog geen overeenstemming kon worden bereikt.”
“Wat voor modellen, denkt u meester?”
“GWS, Gado Wan Sabi. We kunnen hooguit een beetje speculeren, want die ware info wordt hoogstwaarschijnlijk met kletspraat gecamoufleerd. Maar een reshuffeling van de coalitie is een mogelijkheid.”
“Dat de NDP in de coalitie komt? No way, never, nooit. Over my dead body!”
“Of dat daarna een voorstel is gedaan voor een kamerbreed gesteund zakenkabinet oftewel een niet-politieke interim-regering, die dan het impopulaire IMF-aanpassingsprogramma zal uitvoeren.”
“Ja, ja, dan moeten die de kastanjes uit het vuur halen en de politieke boys blijven lekker buiten schot. Wat smerig.”
“Dat is politiek, jonge vriend in ons midden. Maar dan moet de politiek zo een interim-regering van deskundigen wel ondersteunen, want anders moeten de politici het vuile werk zelf gaan doen. En je ziet nu al dat ze het niet gaan kunnen.”
“Oow, is de Orange-movement daarom nu al gestart met de verkiezingspropaganda?”
“Dat zou best kunnen, want nadat zo een zakenkabinet dat vuile werk heeft gedaan, moeten er nieuwe verkiezingen komen.”
“Ik kan alleen maar zeggen: vele waarheden worden ons met wollig gebabbel verzwegen. Geen proost daarop.”

Rappa
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May