VS: Trump voor de tweede keer beschuldigd van wangedrag
14 Jan, 18:10
foto
Parlementsvoorzitter Nancy Pelosi op het moment dat ze de tweede in staat van beschuldiging van Donald Trump bekendmaakte. (Beeld: Reuters)


Donald Trump staat voor het proces in de Senaat nadat hij de eerste Amerikaanse president is geworden die voor de tweede keer is beschuldigd van wangedrag. Trump wordt beschuldigd van het aanzetten tot een menigte die het Congres vorige week bestormde nadat hij herhaaldelijk valse beweringen over verkiezingsfraude had herhaald. Vijf mensen stierven. Het proces zal plaatsvinden nadat de president woensdag het kantoor verlaat.

Als Trump wordt veroordeeld, kunnen senatoren ook stemmen om hem te beletten ooit weer een openbaar ambt te bekleden. De rechtszaak volgt op de stemming van woensdag in het Huis van Afgevaardigden die de president formeel beschuldigde van "het aanzetten tot opstand" voor zijn rol in de rel.

De Republikeinse president heeft de verantwoordelijkheid voor het geweld afgewezen. In een video die na de stemming door het Witte Huis werd vrijgegeven, riep hij zijn aanhangers op vreedzaam te blijven, zonder zijn afzetting te noemen. De FBI heeft gewaarschuwd voor mogelijke gewapende protesten die gepland zijn voor Washington DC en alle 50 Amerikaanse hoofdsteden in de dagen voordat de democraat Joe Biden, wordt ingehuldigd als de nieuwe Amerikaanse president.

Wat gebeurt er nu?
De Senaat - het Hogerhuis van het Amerikaanse Congres - zal een proces houden om de schuld van de president vast te stellen, maar dit zal niet gebeuren tijdens de resterende ambtsperiode van Trump.

De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell zei dat er "gewoon geen kans was dat een eerlijk of serieus proces" kon worden afgesloten, gezien "de regels, procedures en precedenten van de Senaat" die gelden voor processen waarbij presidenten betrokken zijn.

Een tweederde meerderheid is nodig om Trump te veroordelen, wat betekent dat ten minste 17 Republikeinen met de Democraten moeten stemmen in de gelijkmatig verdeelde kamer met 100 zetels.
Maar liefst 20 Republikeinen staan ​​ervoor open om de president te veroordelen, meldde de New York Times dinsdag. In een nota aan zijn collega's zei McConnell dat hij nog geen definitieve beslissing had genomen over hoe hij zou stemmen.

Als Trump wordt veroordeeld, kunnen senatoren nog een stemming houden om te voorkomen dat hij zich opnieuw kandidaat stelt voor een verkozen ambt, wat hij heeft aangegeven van plan te zijn in 2024. Trump werd in 2019 door het Huis afgezet vanwege zijn banden met Oekraïne, maar werd vrijgesproken door de Senaat.

Aanklachten tijdens een afzettingsproces zijn politiek, niet crimineel. De president werd door het Huis beschuldigd van het aanzetten tot de bestorming van het Capitool - de zetel van het Amerikaanse Congres - met een toespraak op 6 januari voor aanhangers buiten het Witte Huis. Hij drong er bij hen op aan "vreedzaam en vaderlandslievend" hun stem te laten horen, maar ook "keihard te vechten" tegen een verkiezing waarvan hij ten onrechte had verteld dat ze waren 'gestolen.'

Na de opmerkingen van Trump drongen zijn aanhangers het Capitool binnen, waardoor wetgevers werden gedwongen de certificering van verkiezingsresultaten op te schorten en zich te verschuilen terwijl het gebouw op slot werd gedaan.

In het afzettingsartikel stond dat Trump "herhaaldelijk valse verklaringen aflegde waarin hij beweerde dat de resultaten van de presidentsverkiezingen frauduleus waren en niet mogen worden geaccepteerd". Het zegt dat hij deze beweringen vervolgens herhaalde en "moedwillig verklaringen aflegde aan de menigte die aanmoedigden en naar verwachting resulteerden in wetteloze actie in het Capitool", leidend tot geweld en verlies van mensenlevens.

"President Trump bracht de veiligheid van de Verenigde Staten en hun regeringsinstellingen ernstig in gevaar, bedreigde de integriteit van het democratisch systeem, bemoeide zich met de vreedzame machtsoverdracht en bracht een gelijkwaardige afdeling van de regering in gevaar."

Wednesday 03 March
Tuesday 02 March
Monday 01 March