Reactie op 'President hoe proeft uw eigen braaksel?'
02 Jan 2021, 00:58
foto


De 'genius' onder de Surinaamse economen Amzad Abdoel probeert op te krabbelen uit de diepte, waarin hij met 117 voorkeurstemmen is beland bij de algemene verkiezingen van mei 2020. Uit de tientallen punten van kritiek op de vorige regering kiest de topeconoom van Suriname er één uit, waarmee hij denkt te kunnen scoren. De huidige president zou volgens de heer Abdoel nu toegeven en overnemen wat er allemaal in 'zijn valutawet' zou zijn geregeld.  Uiteraard zal 'zijn valutawet' enkele bruikbare elementen bevatten, net zoals in een berg afval er enkele bruikbare spullen zitten. Als goede bestuurder moet je goede beleidspunten overnemen, ongeacht van wie die afkomstig zijn.

Welke positieve effecten heeft zijn valutawet opgeleverd? De koers van de euro en de US$ bereikten een recordhoogte en de schaarste van vreemde valuta’s nam toe. De heer Abdoel beschuldigt de parlementaire oppositie van het torpederen van de valutawet, maar hij sluit zijn ogen voor de kritiek die banken, vakbonden, ondernemers, verzekeringsmaatschappijen en wisselkantoren op die wet leverden. Zijn valutawet heeft de kans gekregen, maar is totaal mislukt.

Wij  zouden graag van de topeconoom willen weten wat hij vindt van alle kritiek op 'zijn regering': de vele wurgcontracten, de lastminute benoemingen, de vele leningen in vreemde valuta, de verpanding van staatsopbrengsten, de ontvreemding van staatsmiddelen enz. Te veel om op te noemen. Het is kort door de bocht om 1 aspect uit te lichten en de huidige president uitmaken voor leugenaar. Bekijk het totale plaatje van kritiek en kom dan met een objectief oordeel. Al die tijd heeft hij het wanbeleid van de vorige regering verdedigd. Om nu de brave jongen van de klas spelen, komt niet geloofwaardig over. Tien jaren lang heeft hij de tijd gehad!

De huidige president heeft tijdens de campagnes het volk een aantal zaken beloofd. Hij stopt die beloften niet weg. Zijn regering heeft nu reeds een aantal beloften ingelost, zoals het niet continueren van leningen in vreemde valuta tegen hoge rente, aanpakken van corruptie. Leningen zullen worden afgesloten tegen betere condities voor de Staat om oude schulden, gemaakt door de vorige regering, af te lossen. De vorige regering heeft met haar desastreuze beleid een grote puinhoop achtergelaten.

Opruimen van de puinhoop kost tijd, energie en geld. Daar werkt deze regering voortvarend dag en nacht aan. Wij allen moeten met vereende krachten werken aan het weer gezond helpen maken van de economie, het leef-, werk- en woonklimaat. Oproep aan de heer Abdoel om zijn energie te transformeren in positieve energie: niet met vuil smijten, maar meehelpen om de economie weer gezond te maken. Dan heeft Suriname meer aan hem dan wat hij wil bereiken met zijn krantenartikel. 

Hij moet nu eindelijk accepteren dat zijn partij in de oppositie zit en hij buiten het parlement. Voorts moet hij bij zichzelf te rade gaan hoeveel leugens hij heeft verteld aan het volk en hoe standvastig hij het desastreuze regeringsbeleid van zijn coalitie heeft verdedigd in DNA en daarbuiten. Met kritische en eerlijke zelfreflectie zou hij tot geen andere conclusie moeten komen dan dat hij medeschuldig is aan de erbarmelijke situatie in het land. Helaas blijkt uit zijn artikel niet dat hij zijn aandeel aan de nu heersende ellende in het land objectief heeft beoordeeld. Hopelijk ontwikkelt hij een zelfreinigend vermogen.  Het volk  heeft zijn handel en wandel van de afgelopen regeerperioden goed gevolgd en bijgehouden, en hem op een gepaste manier beloond.

Jack Mohanlal

Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November