Ontwikkelen High Protein Ice Cream voor krachtsporters
29 Dec 2020, 10:38
foto
Verwerking High Protein Ice Cream.


(Aangeboden)

Krachttraining, oftewel weerstandstraining (resistance training), is een vorm van oefening die zich richt op het verkrijgen en behouden van spiermassa, wat één van de meest onderschatte gezondheidsfactoren is. Deze vorm van training leidt tot een verminderend risico op insulineresistentie, hartaandoeningen en kanker, en verlies van spiermassa (sarcopenie) bij ouderen. Voor het verkrijgen en behouden van spiermassa hebben deze atleten volgens The Academy of Nutrition and Dietics en The American College of Sports Medicine, een veel hogere eiwitbehoefte (1,4- 2,0 gram eiwitten/kg lichaamsgewicht/ dag), dan niet-atleten (0,8 g eiwitten/ kg lichaamsgewicht per dag). Daarom is voor deze individuen aanvullende eiwitten van belang om zowel hoogwaardige alsook adequate eiwitten in hun dieet te garanderen.  

De lokale markt biedt slechts een beperkt aantal eiwitrijke supplementen (hieronder vallen voornamelijk de geïmporteerde proteïne poeders, gevolgd door een kleine verscheidenheid aan enkele andere eiwitrijke producten, nl. proteïne bars en cookies) aan de Surinaamse krachtsporters. De internationale markt breidt zich ook uit tot proteïne ice creams, waarbij er momenteel een groeiend trend waar te nemen is naar de vraag aan dergelijke producten. Echter is de keuze naar een suikervrije proteïne ice cream zeer beperkt, aangezien slechts een klein aantal bedrijven ice cream produceert die zowel suikervrij is alsook hoge eiwitgehaltes heeft. Deze bestaande proteïne ice creams bevatten een eiwitgehalte van ongeveer 7 g voor een serving van rond 115 g in tegenstelling tot eiwitsupplementen die vrijwel meer dan 20 g eiwitten per serving bevatten.  

Naar aanleiding van de geconstateerde situatie, heb ik als student van de studierichting Agrarische Productie (studie-oriëntatie: agro-processing) aan de Faculteit der Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, samen met mijn medestudent (Girjasing N.) een studieproject uitgevoerd in 2019. Hierbij is onder andere nagegaan in hoeverre er onder krachtsporters een behoefte is aan een nieuw eiwitrijk product (die als proteïne supplement kan dienen, waarbij het meer dan 20 g eiwitten in een serving van 125 g bevat) in de vorm van een High Protein  Ice Cream (HPIC), die tevens vrij is van toegevoegde suikers.  De resultaten van het  studieproject wezen uit dat 92,5 % van de 200 geënquêteerde krachtsporters een behoefte hadden aangegeven aan een HPIC met meer dan 20 g eiwitten en die vrij is van toegevoegde suikers (per serving van 125 g). Verder hadden 73,5% van de krachtsporters aangegeven dat zij het product meer dan 1 keer op weekbasis willen consumeren.  

Naar aanleiding van de behoefte werd in het project een HPIC-formulering samengesteld. Op basis van de verkregen HPIC-formulering werd er een trial productie uitgevoerd en uitgetest. Echter, bleek dat de HPIC niet voldeed aan het kwaliteits en sensorisch attribuut hardheid (het product was niet opschepbaar). Geconcludeerd werd dat deze harde textuur een gevolg was van het onvoldoende dalen van het vriespunt van het product. Op basis van deze gegeven heb ik als uitdaging  een vervolgonderzoek gedaan om een product samenstellen welk voldoet aan alle eisen. Dit is dus mijn afstudeeronderzoek geworden, waarbij ik heb getracht om de formulering van de HPIC te verbeteren met als doel dat het eindproduct aan de hardheids-eisen voldoet met behoud van de overige kwaliteitskenmerken.

Middels vriespuntdepressie-calculaties werden enkele formuleringen samengesteld, waarbij op basis van een hardheidsanalyse en een productgerichte sensorische test, een formulering werd bepaald die voldeed aan de gewenste hardheid. Deze formulering werd tevens onder 100 krachtsporters getest op algemene acceptatie en acceptatie van zoetheid, waaruit de resultaten aangegeven hebben dat de formulering in desbetreffende attributen geaccepteerd is onder de doelgroep. Ter afsluiting van het onderzoek is er tevens een kwantitatieve eiwitanalyse uitgevoerd welk heeft uitgewezen dat de geteste HPIC-formulering 23,88 gram eiwitten bevat per serving, waardoor het voldoet aan de volgens FDA aangegeven standaarden voor een product met de claim van ‘high protein’.  

Op 18  december j.l. heb ik mijn afstudeerpresentatie gehouden en gezegd mag worden dat de relevantie van dit voedselproduct niet alleen bestemd is als aanvullend product in het dieet van atleten, maar het kan tevens als een gezond voedselproduct geconsumeerd worden door elk individu die gezondheidsbewuste voedselkeuzes wil maken.Vermeld moet worden, dat zij die lactose gevoelig zijn voorzichtig moeten zijn bij de consumptie van deze HPIC. Middels de productie van een lokaal geproduceerde HPIC wordt de lokale markt naast de geïmporteerde eiwit-supplementen, alsook geïmporteerde suikervrije ice-creams voorzien van een product voor onder andere de krachtsporters. De productie van HPIC kan op lange duur tevens ervoor zorgdragen dat er een toegevoegde waarde geleverd wordt door gebruik te maken van lokale grondstoffen afkomstig uit de primaire agrarische sector (veeteelt) en zodoende bijdragen aan de Surinaamse economie. Dit onderzoek heeft een wetenschappelijke bijdrage geleverd over textuureigenschappen van een High Protein, suikervrije ice cream, aangezien er tot zo ver (nog) geen wetenschappelijke artikelen over dergelijk product was gepubliceerd.

Mijn dank gaat uit naar de begeleidingscommissie, bestaande uit: mw. Ranoe Jhari, MSc., MBA, MMA.; Ing S. Khrisnasing; dhr. Sumeet Ori, MSc.; en de richtingscoördinator: mw. Lydia. Ori, Ph.D-Lector Magnus.

Navish Jairam, Bsc.
Advertenties