Rasoelbaks draagt installatie over aan de Opperrechter
24 Dec 2020, 00:00
foto
Iwan Rasoelbaks is na 6 jaar te hebben waargenomen woensdag geïnstalleerd als president van het Hof van Justitie. Vijf leden en zes leden plaatsvervangers zijn eveneens geïnstalleerd in functie. (Foto: René Gompers)


“Houd vol, er komt meer verlichting!”zegt Iwan Rasoelbaks, president van het Hof van Justitie, tot de “collega rechters die vol overgave, doch overbeladen, toch de schouders onder het werk zetten.” Rasoelbaks is woensdag geïnstalleerd als hofpresident. Met hem ook 11 rechters als lid en lid plaatsvervangers van het Hof van Justitie. Een zeer dankbare Rasoelbaks heeft zijn installatie opgedragen aan de Opperrechter.

“Oppermeester, Sta mij bij in het volbrengen van deze verantwoordelijke taak, opdat recht kan worden gedaan,” begon Rasoelbaks het dialoog met de Opperechter. “Want zonder Uw bijstand is de mens niet tot het geringste in staat. Beziel mij met liefde tot Uw ambt en Uw schepselen. Staat niet toe dat vooroordeel, geld of roemzucht mijn daden beïnvloeden.” Dankbaarheid en vreugde zijn uitgesproken bij de installatie van de hofpresident en de rechters.

Er is een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van rechter Audrey Nooitmeer-Rotsburg. Zij had uitgekeken naar deze dag “maar de Opperrechter heeft anders beslist,” wordt er aangegeven. De rechters Sylvanne Bradley, Jane Jensen, Sabidatdevie Nanhoe, Ishwarpersad Sonai en Alida Johanns zijn geïnstalleerd als leden van het Hof. Plaatsvervangende leden zijn rechters Soebhas Punwasi, Deborah Haakmat, Albert Adelaar, Shanti Bikhari, Roy Elgin en Dayanand Bandhoe.

Op de schouders van de hofpresident en de nieuwe leden rust een zware taak. Het Hof wil onder andere de rechterlijke macht flink moderniseren, financieel onafhankelijk maken, de rechtspraak digitaliseren, het mogelijk maken dat in meerdere districten rechtszaken plaatsvinden (decentralisatie van de rechtspraak), en dat rechtsprocessen versneld worden. Dat laatste moet met de versterking van de  rechters gauw merkbaar worden.  Het Openbaar ministerie en de Surinaamse Orde van Advocaten hebben ook hun blijdschap ook uitgesproken.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday kijkt uit naar een goede samenwerking om de vele uitdagingen  aan te kunnen. Zoals goede huisvesting, bemensen van specialistische units. Er is grote behoefte aan forensische specialisten voor DNA- en financiële onderzoeken.  Samantha Gadjradj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, wil ook samenwerken. Vooral als het gaat om het versnellen van rechtsprocessen. Er moet een inhaalslag worden gemaakt met achtergelopen zaken geeft ze aan. Mensen zitten te lang vast of wachten te lang op een vonnis.

“Wees tot op zekere hoogte een beetje diplomaat, socioloog, antropoloog en psycholoog,” geeft Rasoelbaks de nieuwe leden van het Hof mee. “Wees krachtig in uw optreden, doch bedachtzaam in de wijze waarop. Ontwikkel de mediator en pragmaticus in u.” Hij drukt hen op het hart “altijd connected met de Opperrechter” te blijven. Zij moeten zich ook laten leiden door de gedragscode voor rechters anders belanden zij in de klachtenprocedure van het Hof.

Rasoelbaks is zijn moeders heel dankbaar. “Op deze bijzondere dag dwalen mijn gedachten af naar wijlen mijn moeder Sylvie Sarifan Rasoelbaks. Ze overleed toen ik zeven was. Ik was opgevangen door mijn pleegmoeder Gisela Heloise Dorder-Brandon. Zij is onlangs overleden. Zonder deze twee moeders was ik hier niet.”  Hij is ook Shalinie Chander zijn “geliefde, steun en toeverlaat” dankbaar. Met het publiek als getuige heeft Rasoelbaks zijn installatie opgedragen aan de Opperrechter.  Hij sloot het af met: “Schenk de justitiabelen en de actoren binnen de rechtspleging vertrouwen in mij, in het ambt, meer nog in het Hof. Opdat een goed rechtsstatelijk bouwwerk tot stand moge kome in de natie. Op deze dag, zo heb ik gedacht.”

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April