Mathoera: Kwestie Cubanen onder controle
17 Dec 2020, 18:16
foto
Het complex te South Drain waar ruim 400 Cubanen twee weken hebben gebivakkeerd, is vandaag grondig schoongemaakt.


De Cubanen die bivakkeerden te South Drain zijn naar een locatie buiten Paramaribo gebracht en staan onder bewaking van de overheid. Veiligheidsdiensten waren genoodzaakt gisteren op te treden omdat de situatie uit de hand dreigde te lopen. Minister Krishna Mathoera van Defensie garandeert dat de situatie van de Cubanen onder controle is.

Personen uit de bivakkerende groep hadden gisteren onder andere ernstige bedreigingen geuit. Enkelen hebben zich ook schuldig gemaakt aan strafbare zaken op de locatie te South Drain. "In overleg met het bevoegd gezag is besloten om de mensen die aansprakelijk zijn voor de strafbare handelingen aan te houden en in vreemdelingenbewaring te stellen," laat Mathoera optekenen door de Communicatie Dienst Suriname.

De rest van de groep heeft aangegeven vrijwillig te willen vertrekken uit Nickerie. "Ze hebben daarvoor ook een verklaring getekend. Wij hebben het vertrek georganiseerd en ondergebracht op een complex buiten Paramaribo." De groep bestaat uit mensen met verschillende status, waaronder illegalen vluchtelingen. Mathoera zegt dat vervolg besluiten op basis van de geldende wettelijke regels zullen worden genomen.


Alle troep die is achtergelaten door de Cubanen die zich twee weken hadden opgehouden te South Drain is opgeruimd.

Dagen geleden hadden zich ongeveer 100 Cubanen verwijderd en zijn ze nu op een eigen locatie. Zij zijn niet illegaal in het land. De bewindsvrouw benadrukt dat in de kwestie van Cubanen er sprake is van een goed gecoördineerde aanpak vanuit de overheid. Verschillende diensten hebben daarbij hun eigen rol. Het gaat om onder andere het Korps Politie Suriname, het Nationaal Leger, het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, de bestuursdiensten, de ministeries van Justitie en Politie, Defensie en Volksgezondheid.

Ruim 400 Cubanen trokken twee weken geleden naar South Drain om de oversteek te doen naar buurland Guyana. Ze hadden gedacht de oversteek te doen met de veerboot. Echter is de veerdienst opgeschort. Na de 'invasie' van de Cubanen op de grensplaats liet Guyana weten geen opvang voor de groep te hebben. De veerverbinding die op 12 december zou worden herstart, werd vervolgens opgeschort. De Surinaamse autoriteiten hebben de Cubanen twee weken lang voorzien van water, voeding en basisvoorzieningen. En ondanks er steeds werd schoongemaakt door de bestuursdienst, liet de hygiëne van de groep veel te wensen over.
Advertenties