Kortgedingrechter wijst vordering Hoefdraad af
17 Dec, 13:57
foto


De rechter heeft de vordering van Gillmore Hoefdraad, ex-minister van Financiën, tegen de Staat Suriname vandaag afgewezen. Hoefdraad was via zijn raadslieden naar de rechter gestapt omdat hij vond dat De Nationale Assemblee (DNA) niet de juiste procedure heeft gevolgd om hem in staat van beschuldiging te stellen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, De Nationale Assemblee en het Openbaar Ministerie waren de gedaagden.

Aangevoerd werd dat tijdens de eerste behandeling van de vordering van de procureur-generaal (pg) door DNA Hoefdraad is gehoord. Het hoorbeginsel is bij de tweede vordering niet toegepast. Het niet horen van een persoon tegen wie een beslissing of besluit wordt genomen is onder andere in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en levert een onrechtmatig handelen op van een orgaan van de Staat, stelden zijn raadslieden.

De eiser stelde dat het besluit van DNA nietig is. Assembleevoorzitter Marinus Bee om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij blij is dat de vordering is afgewezen. De vervolging kan verder plaatsvinden zonder oponthoud. "Het was een testcase voor ons om te wijzen dat we ons werk correct hebben gedaan," stelt Bee.

Asis Gajadien, die voorzitter was van de commissie, zegt aan Starnieuws dat de pg altijd een vordering kan indienen, dus ook een tweede keer. Met het vonnis ontstaat er volgens Gajadien ook jurisprudentie. Nu is het duidelijk wat onder 'horen' van een (ex-)politieke ambtsdrager betekent. De kwestie is conform de wet afgehandeld, benadrukt Gajadien.


Advertenties