Oproep steun Bouterse niet van NDP-leiding afkomstig
30 Nov 2020, 00:00
foto


Op social media roepen NDP’ers op om later op de morgen voorzitter Desi Bouterse massaal te ondersteunen wanneer hij weer voor het gerecht moet verschijnen in de verzetzaak in het 8 decemberstrafproces. “De oproep komt niet van de partijleiding,” benadrukt NDP-woordvoerder Ricardo Panka tegenover Starnieuws. Mensen die ondersteuning geven, doen dat vrijwillig, zegt Panka.

Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor moord op 15 critici van het militaire regime op 8 december 1982. Hij zal volgens zijn raadsman, Irvin Kanhai een lijvige verklaring voorlezen op de zitting van de Krijgsraad. Bij een eerdere zitting in januari, waar toen ook de aanwezigheid van Bouterse vereist was, zijn partijgenoten massaal op straat gekomen. De avond ervoor is in de buurt van het gerechtsgebouw gebeden en is er een nachtwake gehouden.

“Als de leiding een oproep had gedaan dan zouden we dezelfde situatie krijgen als 23 januari toen hij voor het eerst verscheen voor de Krijgsraad,” geeft Panka aan. “In het kader van de covid-situatie is het onverantwoordelijk om zo een oproep te doen als leiding van de partij. De leden van de partij zullen hun voorzitter door dik en dun blijven ondersteunen. Dus als er eigen initiatieven worden ondernomen om mensen op te roepen, betekent het nog niet dat het van de partijleiding afkomstig is.”

“De partij is een verantwoordelijke partij en houdt rekening met de covidsituatie waarbij al te grote groepen mensen bij elkaar een onverantwoordelijke situatie met zich zal meebrengen," benadrukt Panka. Hij geeft aan dat er ook geen contact is geweest tussen hem en personen die de oproep zouden hebben gedaan. “Men moet rekening houden met fake berichten op social media,” merkt Panka op. “Daarom hebben we direct aangegeven dat de oproep niet komt van de NDP-leiding.”

René Gompers
Advertenties