Extra tintje bij Srefidensi met culturele optocht
25 Nov, 22:06
foto
Zoals elk jaar krijgen de vrouwelijke politieagenten veel aandacht tijdens het defilé bij de viering van de Onafhankelijkheidsdag. (Foto's: René Gompers)


De Surinaamse Brazilianen hebben de show gestolen bij de viering van 45 jaar Srefidensi. De samba nummers hebben voor heel wat ‘excitement’ gezorgd. President Chan Santokhi heeft in zijn toespraak aangegeven dat Suriname met 45 jaar genoeg ervaring heeft opgedaan om zaken “tra fasi” aan te pakken, zodat het nieuwe tijdperk ingegaan kan worden. President Irfaan Ali van Guyana heeft beloofd dat hij met Suriname zal samenwerken om welvaart voor beide landen te brengen.

Bij de viering van de bigi yari van Surinames onafhankelijkheid, hebben naast het traditionele defilé, verschillende culturele groepen hun bijdrage geleverd. De grote groep motorfietsen is weer eens van de partij geweest. Het defilé en de culturele optocht zijn direct na de buitengewone Assembleevergadering gehouden. Beide activiteiten zijn op en rond het Onafhankelijkheidsplein geweest.

De Braziliaanse sambagroep heeft de show gestolen.

De Guyanese president heeft ook het woord gevoerd in de Assemblee. Hij heeft wederom benadrukt hoe belangrijk een nauwe samenwerking tussen beide landen is om welvaart en welzijn te bereiken. Ali heeft de belofte gedaan om dat doel te bereiken: “Today I pledge the solidarity of my government to the people of Suriname and commit to working to ensure an enhanced cooperation for mutual benefit.” Een dag eerder zijn in het presidentieel paleis overeenkomsten getekend voor een brug over de Corantijnrivier en een samenwerkingsplatform dat geleid zal worden door de presidenten.

President Santokhi merkt op dat zaken nu “tra fasi” aangepakt moeten worden. Dat ondanks alle politieke spelletjes die er gespeeld worden, er toch licht zichtbaar is aan het eind van de tunnel. Suriname heeft met 45 jaar genoeg ervaring opgedaan om zaken anders aan te pakken. “Ja, het kon beter de afgelopen 45 jaar,” merkt Santokhi op. “Er zijn fouten gemaakt. En ja, in sommige opzichten hebben onze leiders gefaald. Vandaag sta ik hier om u te zeggen dat we al die ervaringen kennelijk nog nodig hadden om tot inzicht te komen. Die ervaring hadden we nodig om volwassen te worden, om wijzer te worden.”

Na het defilé, dat op zich zelf ook ‘entertaining’ is geweest met muzikale omlijsting van de militaire en politie orkesten, was het even wachten op de culturele groepen. De verschillende bevolkingsgroepen hebben dansend of zingend stuk voor stuk, of verenigd in een groep, de groeten gebracht aan president Santokhi en zijn gasten. De Surinaamse Guyanezen zijn een verrassing geweest. Daar bleef het niet bij. Surinaamse Brazilianen, hebben met een denderend samba-optreden haast alle aandacht naar zich toegetrokken. Dan waren er nog vele motorfietsers. De laatste bikers hebben met gierende banden een ‘Q’ op het asfalt getekend. De Q van Q-Riders.

René Gompers

Advertenties