Kanhai in zaak-Adhin: Vandaag beslissing kort geding
24 Nov, 05:32
foto


Irvin Kanhai, raadsman van ex-vicepresident tevens Assembleelid Ashwin Adhin, vindt dat zijn cliënt vanaf maandag onrechtmatig wordt vastgehouden. Daarom heeft de verdediging een kort geding ingediend om Adhin lijfelijk in vrijheid te stellen. Kanhai zegt aan Starnieuws dat de zaak vandaag gelijk afgehandeld zal worden. Hij verwacht na de pleidooien een uitspraak.

De rechter-commissaris Siegline Wijnhard heeft bij de toetsing het Openbaar Ministerie in het ongelijk gesteld. Zij besliste dat Adhin onmiddellijk in vrijheid moest worden gesteld. Hierop heeft de vervolging beroep aangetekend waardoor de vrijlating is gestuit. In drie dagen tijd moest Adhin vrijgelaten worden, merkt Kanhai op. Dat is niet gebeurd. In de wet wordt niet gezegd dat de stuiting drie werkbare dagen moet duren.

Het Openbaar Ministerie moet grieven indienen waaruit moet blijken waarom er beroep is aangetekend bij het Hof van Justitie tegen de beslissing van de rechter-commissaris. Tot gistermiddag waren de grieven nog niet ingediend, want de verdediging had er geen beschikking over. Om te voorkomen dat drie werkdagen wordt genomen voor het gehele proces, heeft Kanhai besloten een kort geding aanhangig te maken. Adhin wordt al acht dagen van zijn vrijheid beroofd, stelt de raadsman.

De rechter-commissaris is van oordeel dat er “voldoende feiten en omstandigheden zijn gebleken, welke een redelijk vermoeden van schuld opleveren” tegen de verdachte Adhin voor de in het bevel tot inverzekeringstelling genoemde strafbare feiten. Zij valt echter over de gevolgde procedure. Volgens de rechter-commissaris moest Adhin eerst in Staat van Beschuldiging worden gesteld door De Nationale Assemblee. Het Openbaar Ministerie is een andere mening toegedaan. Het Hof van Justitie zal hierover een beslissing nemen.
Advertenties