Column: Politieke Borrelpraat 639
22 Nov, 22:33
foto


“Soh, dus Baba Aloe is voorlopig ook ondergebracht te Rich-a-lieu.”
“Welcome, my ex-VeePee’, zal Trikt van Truc gedacht hebben, ‘ik heb daar ook een tijdje gezeten; ruime kamers, rustige omgeving, het personeel is beleefd, ze schoppen je niet, je bent lekker ver van de stadse drukte, het eten is redelijk, relax, het went wel. Santo Boma is veel erger.”
“Ik vond z’n aanhouding en vasthouding nogal robuust, ik bedoel, wil ‘men’ bravoure spelen, terwijl de werkelijke grote plunderaars van dit land lieflijk vrij en blij blijven rondlopen?”
“Het is ‘Veertig rovers en Aloe Baba’, dus je begint die laatste met de minste aanhang, omvang, invang, losvang en uitvang te grijpen, al is het om een klein ding.”
“En de rest voelt nattigheid. Eentje uit DNA kraaide angstig: ‘dit kan ons dus allemaal gebeuren.”
“Dus potentiële schuinsmarcheerders uit de huidige coalitie zijn gewaarschuwd en waargeschuwd. Voel je als ambtsdrager en straks misschien ex-ambtsdrager, niet meer beschermd.”
“There is a new Sheriff in town, eentje noemt hem ‘Potros’ Chan.”
“Ja, ik las dat in een artikel, waarin de auteur het beleid van onze ‘Potros’ de hemel in prijst: Bonusregeling een 9, want geld van het volk gaat terug naar het volk,  Aanpak corruptie en hufterigheid: 9½.”
“Als Chan bij mij in aanzien wil stijgen, schaft hij, desnoods per presidentieel decreet, die hele wet onmiddellijk af, waarbij ex-ambtsdragers die gefrommeld hebben, eerst door DNA in staat van beschuldiging moeten worden gesteld.”
“Deze wet geeft DNA in feite toestemming om op de stoel van het Openbaar Ministerie te gaan zitten.”
“Maar dan zijn ex-ambtsdragers vogelvrij.”
“Zeg geen koeterwaals, man! Als je niet hebt gefrommeld en al je stukken bewijzen dat, waarvoor moet je dan bang zijn als ex-ambtsdrager?”
“Maar Romeo Bravo is wel gaan bemoeien in deze zaak van onze Ashwien; hij vond dat het buiten proces moest worden afgehandeld, met een boete enzo.”
“Ook zoiets dat per onmiddellijke ingang moet worden afgeschaft. Wat voor idiote rommel is dat? Geen enkel strafbaar feit mag bij voorbaat buiten proces om worden afgehandeld, zoals bijvoorbeeld met smokkelaars wordt gedaan.”
“En een zuiplap die twee vrouwen doodrijdt, wordt dat straks ook buiten proces om afgehandeld? Zo een moordenaar moet toch minstens tien jaar gevangenisstraf krijgen?”
“En als zo een verkeerscrimineel daarbij ook nog geen rijbewijs blijkt te hebben?”
“Vijf jaar erbij, zonder mogelijkheid tot strafvermindering.”
“En als je daarbij nog erbij doorrijdt?”
“Weer vijf jaar erbij. Totaal wordt het dan 20 jaar, zonder pardon.”
“En als het twee broers betreft die een oude vrouw doodrijden, nog erbij doorrijden en waarschijnlijk bezopen waren en elkaar de schuld geven aan het stuur te hebben gezeten?”
“Beiden 17 jaar celstraf geven, zonder pardon. Je mag na vijf jaren goed gedrag tien jaren van je straf afkopen met 15.000 SRD per jaar.”
“Klopt! Zo orden je het verkeer. En niet met dat slapzinnig gekwek en gekwaak zoals: ‘U moet uw verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer kennen, u moet de verkeersregels in acht nemen. U mag niet zonder rijbewijs aan het verkeer deelnemen.’ Wie luistert? Vooral die chillers vóór de supermarkets lachen hierom en drinken ‘dat sopie’ en drukken later ‘die gas.”
“Ben ik met je eens. Na 45 jaar vrij en blij alle denkbare rommel maar gedoogd te hebben, wordt het echt tijd dat we de teugels weer strak aanhalen.”
“Zoals velen toentertijd dachten dat ‘afschaffing van de slavernij’ betekende dat je vrij van alles was, dat je niet meer hoefde te werken; net zo dachten velen dat ‘onafhankelijkheid’ betekende ‘doen waarin we zin hadden, zonder dat controlerend oog van bakra basi, maar wel met het cadeau-geld van bakra basi.”
“We hadden het over dat artikel waarin het beleid van Potros Chan zo opgehemeld wordt, wat vond de auteur nog meer zo goed?”
“Het volgende punt vond ik ook goed, namelijk de begroting van de minister van Financiën. Goed doordacht en transparant.”
“Maar je haalt er het beleid van de regering niet echt uit. En bij mij gaat het niet alleen om een goed uitgedachte begroting met kloppende cijfers, ik hoor nu al dat er een wijziging zal komen, maar het gaat vooral om het weloverwogen beleid dat daaruit moet voortvloeien.”
“Is dat beleid het maar ‘uit eigen zak’ studenten en patiënten te helpen?”
“Is beleid dan met loeiende, vloeiende, bloeiende en gloeiende sirene door de stad vliegen om bij een restaurant te stoppen?”
“Ach, allemaal kleinzielige dingen die jullie aanhalen.”
“Dan wat is het beleid ten aanzien van al die verlieslatende staatsbedrijven? Alleen de SLM zit al met een schuld van 75 miljoen US$.”
“Gewoon de stekker eruit halen en het bedrijf verkopen. Maar nee, dan gaan allerlei belangen eraan, en emoties van eigen trots en eigen kunnen worden uit de kast gehaald.”
“Terecht! Kijk hoe Eddy Olie Staatsolie uit de grond heeft gestampt.”
“Ja, en hoe het na hem een vreet-na-pot van daar-heb-je-me-niet werd.”  
“Wij zitten maar te halen en te trekken om macht en zeggenschap over de oliedollars die volgens ons in 2025 rijkelijk zullen gaan ‘vloeien’, terwijl vooral de westerse wereld nu massaal investeert in, en overschakelt op andere energiebronnen.”
“En terwijl wij miljoenen hectaren ongerept natuurbos hebben, het schoonste water uit de kraan van heel Zuid-Amerika en nog meer dingen, terwijl we dit ‘gado-gi’, dit godgegeven land, uit pure hebzucht aan het vernietigen en vergiftigen zijn?”
“Ach, je overdrijft. Die skalians bijvoorbeeld verdwijnen toch in 2021 uit de Marowijnerivier?”
“Dat is dankzij de druk vanuit de Franse overheid. Wat is het beleid van onze overheid om dat elders in ons land te stoppen?”
“Dat zijn de dingen die we na 45 jaar onafhankelijkheid willen weten.”
“Ja, 45 is maar een getal. Wat doen we daarna?”
“Misschien weer rustig voortmodderen en ons onvermogen om tot krachtdadig beleid te komen te camoufleren met allerlei politieke schandalen en geruzie, zoals nu die dyugudyugu rond Ashwientje, de PeeGee en de politietop. Wat een belachelijk en kinderachtig gehaal en getrek, net zoals bij de CLO.”
“Klopt. En over 5 jaar maken we er toch zo een ‘spat-puru’-feest van, want dan pas gaan we rijk worden als die olie gaat wegvloeien, yaeh, ik begin me nu al te verheugen op dát feest, met moro bigi bonus en kronus en tonus. Yeah.”
“Ja, waar maken we ons in feite druk om? Laten we 50 jaar Srefidensi nu al inluiden met een stevige dringidensi, dansidensi, nyandesi, prisiridensi en roadshowdensi. Let’s do it. Proost.”  
“Hiep, hiep hoeraaaaah.”

Rappa
Advertenties