Column: Intrieste ontwikkelingen in de Republiek
17 Nov, 00:59
foto


Tijdens begrotingsbehandelingen worden er rare sprongen gemaakt. Maar zo erg is het eerder niet geweest. Het komt niet elke dag voor dat een Assembleelid, dat vier maanden terug ook nog vicepresident was, wordt opgehaald door de politie. Het is intriest dat het zover is gekomen. Hij wordt verdacht van verduistering en vernietiging van apparatuur van het land.

Ex-vicepresident van de Republiek Suriname en Assembleelid Ashwin Adhin is ondergebracht te Richelieu. Precies de plek waar ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, de eerste periode van zijn detentie heeft gezeten. Hij is vanaf 6 februari in de gevangenis. Al negen maanden! Als de zaak tegen Adhin vijf maanden zal duren, kan hij zelfs zijn Assembleelidmaatschap verliezen. Dan heeft de VHP vrij spel in Wanica, waar Adhin de enige serieuze tegenkandidaat was.

In ieder geval hebben ambtenaren die in deze zaak zijn ingesloten, bezwarende verklaringen afgelegd die geleid hebben tot de voorgeleiding en inverzekeringstelling van Adhin. Ze hebben verklaard dat ze in opdracht van de ex-vp de spullen hebben ontvreemd van het kabinet van de vp. Hoewel nagenoeg alle bewakingscamera's waren uitgeschakeld, zijn er ook getuigen die alles hebben geregistreerd. Er waren zelfs spullen ondergebracht thuis bij de ex-vp. Hoe het ook zij, dit is een ongekend dieptepunt dat de politie de gewezen vicepresident moest opsporen en opbrengen voor verhoor, waarna hij gearresteerd is. 

Of het nu gaat om het met wortel en tak uitroeien van de NDP, zoals de fractie in een verklaring stelt, politiek zal deze zaak zeker worden gebruikt. De NDP raakt steeds verder met de rug tegen de muur. De onsmakelijke geschiedenis met Gillmore Hoefdraad is nog lang niet voorbij. Hij wordt nationaal en internationaal opgespoord. NDP-voorzitter Desi Bouterse (ex-president) is nog steeds verwikkeld in de 8 decemberstrafzaak, waarbij hij is veroordeeld tot 20 jaar cel. Zijn verzetzaak hiertegen wordt eind van de maand voortgezet.

Maar terwijl alle ogen gericht zijn op de NDP, is intussen naast de echtgenote ook de dochter van president Chan Santokhi werkzaam op het kabinet. Het is een complete familie & friends aangelegenheid geworden in de top van het kabinet. Dochter is verantwoording verschuldigd aan stiefmoeder en echtgenote aan echtgenoot. President Bouterse had zijn dochter Peggy ook de scepter laten zwaaien op het kabinet. President Santokhi heeft goed afgekeken en treedt in de voetsporen van zijn voorganger. Ook dit gedrag zal zich wreken, want het volk wordt gewoon in de maling genomen.

Het Surinaamse volk is nog lang niet van zijn ketenen bevrijd. Waarom dan Srefidensi, 45 jaar onafhankelijkheid, vieren? Kiezers hebben het vertrouwen steeds gelegd in de handen van politici die het land besmeuren, de een nog erger dan de ander. Een terugblik op 45 jaar is totaal vertroebeld door de handelingen van onze eigen mensen die volksbelang en democratie prediken, maar aan de andere kant van de tafel eigen belang en autocratie tot beleid verheffen. De Surinamers hebben dit niet verdiend en niet gewild, als vredelievend volk zijn wij te goedgelovig, geven wij te veel kansen en vallen we keer op keer op ons gezicht. Elke keer steeds harder. 45 jaar Srefidensi, geweldig dat we op onze eigen benen staan, maar er valt op dit moment niets te vieren gezien de situatie in het land.

Nita Ramcharan
Advertenties