Moderna: Covid-vaccin vertoont bijna 95% bescherming
16 Nov, 18:58
foto
Het Covid-19-vaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna blijkt bij testen bijna 95% effectief te zijn.


Een nieuw vaccin dat bescherming biedt tegen Covid-19 is bijna 95% effectief, blijkt uit vroege gegevens van het Amerikaanse bedrijf Moderna. De resultaten volgen op de hielen van vergelijkbare resultaten van Pfizer, en dragen bij aan het groeiende vertrouwen dat vaccins kunnen helpen de pandemie te beëindigen.

Beide bedrijven gebruikten een zeer innovatieve en experimentele benadering bij het ontwerpen van hun vaccins. Moderna zegt dat het een "geweldige dag" is en dat ze van plan zijn om in de komende weken goedkeuring aan te vragen voor het gebruik van het vaccin.

Dit zijn echter nog vroege gegevens en belangrijke vragen blijven onbeantwoord. Bij de proef waren 30.000 mensen in de VS betrokken, waarbij de helft twee doses van het vaccin kreeg, met een tussenpoos van vier weken. De rest had nep-injecties.

De analyse was gebaseerd op de eerste 95 die Covid-19-symptomen ontwikkelden. Slechts vijf van de Covid-gevallen waren bij mensen die het vaccin kregen, 90 bij degenen die de schijnbehandeling kregen. Het bedrijf zegt dat het vaccin 94,5% van de mensen beschermt.

De gegevens laten ook zien dat er 11 gevallen van ernstige Covid waren in de proef, maar geen enkel geval bij mensen die waren geïmmuniseerd. "De algehele effectiviteit was opmerkelijk ... het is een geweldige dag", vertelde Tal Zaks, de chief medical officer bij Moderna, aan BBC News.

Dr. Stephen Hoge, de president van het bedrijf, zei dat hij "even van oor tot oor grijnsde" toen de resultaten binnenkwamen. Hij vertelde BBC News: "Ik denk niet dat iemand van ons echt had gehoopt dat het vaccin voor 94% effectief zou zijn bij het voorkomen van de ziekte van Covid-19, dat was echt een verbluffend besef."

Moderna zegt dat het vaccin de komende weken zal worden verstrekt aan toezichthouders in de VS. Het bedrijf verwacht 20 miljoen doses beschikbaar te hebben in het land. De onderneming hoopt volgend jaar een miljard doses beschikbaar te hebben voor gebruik over de hele wereld. Het is van plan om ook in andere landen goedkeuring te vragen voor gebruik van het vaccin.
Advertenties

Saturday 06 March
Friday 05 March
Thursday 04 March