Column: Topsport is 'serious business'
12 Nov, 00:59
foto


Natio plaatste zich bijna een jaar geleden voor de volgende editie van de Goldcup in 2021. Deze prestatie mag gerust puik genoemd worden, want de Surinaamse selectie bestond aanvankelijk uit amateurs. In de laatste twee wedstrijden kreeg Natio versterking van de professional Nigel Hasselbaink. Dit resultaat is het bewijs dat er voetbaltalent is in Suriname. Echter moeten we niet uit het oog verliezen dat Natio niet alleen moet meedoen, maar ook moet kunnen meedingen. Bij het meedoen ben je als deelnemer blij dat je deel bent van het geheel. Meedingen is resultaatgericht en houdt in dat je strijd moet leveren om het onderste uit de kan te halen.

De afgelopen weken hoorde ik mensen steeds vaker roepen dat de lokale spelers een plek in de selectie verdienen, omdat zij de kwalificatie mogelijk hebben gemaakt. Het laatste is een waarheid als een koe. Inderdaad hebben de amateurs Natio zover gebracht, maar we moeten niet uit het oog verliezen dat de nationale competitie al ruim zeven maanden stil ligt, waardoor het niveau van de spelers drastisch omlaag is gegaan. Iedere teamsporter behoort het belang van het team voor ogen te houden en te beseffen dat de trainer slechts de besten zal opstellen. Het zou van domheid getuigen als de bondscoach bewust de besten op de bank zou laten, alleen maar omdat hij het publiek wil bekoren. Het resultaat van zo een beslissing laat zich raden: Natio zal afgaan op het groter forum,want daar beoefent men topsport.

Door de druk die er vanuit de gemeenschap wordt uitgeoefend om de lokale voetballers in de selectie op te nemen, vereist het durf van de bondscoach om het publiek tegen de haren in te strijken. In het begin zal men misschien een beetje mokkig zijn, omdat hun idolen of familie buiten de selectie gelaten zijn, maar met goede resultaten zal het publiek zich vanzelf achter de trainer en het team scharen. We moeten afstappen van de 'tje poti- mentaliteit'. De meeste landen maken gebruik van spelers die acteren in een professioneel circuit en kunnen daardoor hun mannetje staan. Niet dat de lokale spelers op een zijspoor geplaatst moeten worden. Neen, ze moeten zich blijven inzetten en blijven leren van de oefenmeester en de professionele spelers, zodat hun niveau geleidelijk aan omhoog gaat en ze ook een profcontract kunnen afdwingen.

Door de jaren heen zijn er heel wat trainers geweest die getracht hebben om Natio naar het grootste voetbalforum te brengen, echter lukte het niet om de juiste formule te vinden. Niet dat ze hun best niet deden, maar de omstandigheden waren verre van ideaal. Nu lijkt de gouden formule gevonden te zijn met een bond die 'willing' is, de beschikking hebben over professionals en niet te vergeten een coach van wie we kunnen zeggen: he's got what it takes to do the job. Naar mijn gevoel zijn nu de ingrediënten aanwezig om goede zaken te doen in de internationale voetbalarena.

Degenen die toch wel enige affiniteit hebben met sport weten dat topsport een serieuze aangelegenheid is. Men doet er alles aan om succes te hebben. Van veel geld investeren tot het beïnvloeden van de arbitrage. Geen enkel middel wordt onbenut gelaten om te kunnen winnen, omdat men weet welk prijskaartje hangt aan het behalen van de top. Ook voor de trainer staat er veel op het spel, want als hij succesvol is, gaan er ook voor hem deuren open. Vandaar dat de bondscoach er alles aan zal doen om goed voor de dag te komen met Natio. Wie wil nu een modderfiguur slaan, terwijl de mogelijkheid aanwezig is om te schitteren?

Mireille Hoepel

Advertenties