Peru: Congres zet president Vizcarra af om corruptie
10 Nov, 16:29
foto
De Peruaanse president, Martin Vizcarra, spreekt wetgevers toe in het Congres terwijl hij wordt geconfronteerd met een tweede afzettingsproces wegens beschuldigingen van corruptie. (Foto via Reuters)


Het Peruaanse congres heeft president Martín Vizcarra maandag weggestemd over beschuldigingen van corruptie. De afzetting van Vizcarra leidde tot onmiddellijke spanningen in de Andes-natie.
Vizcarra zei dat hij de afzettingsstemming van het Congres zou accepteren en geen juridische stappen zou ondernemen om het aan te vechten.


"Vandaag verlaat ik het presidentiële paleis. Vandaag ga ik naar huis", zei Vizcarra maandag laat tijdens een toespraak, omringd door zijn kabinet op de binnenplaats van de presidentiële residentie in het centrum van Lima. Het hoofd van het Congres, Manuel Merino, een agronoom en zakenman uit de minderheidspartij Popular Action, zal naar verwachting dinsdag het presidentschap op zich nemen en zal in functie blijven tot eind juli 2021, wanneer de termijn van Vizcarra zou aflopen.

Merino riep na de stemming op tot kalmte en verzekerde de Peruanen dat de presidentsverkiezingen van 11 april volgens plan zouden doorgaan."Het is al bekendgemaakt", zei hij over de verkiezingen in een interview met de lokale zender América Televisión.

In de tweede poging van wetgevers om Vizcarra binnen een paar maanden te verwijderen, bracht het door de oppositie gedomineerde congres 105 stemmen op om hem te af te zetten op beschuldigingen dat hij als gouverneur steekpenningen had aangenomen van bedrijven in ruil voor overheidsprojecten. De 105 stemmen overschreden ruimschoots de drempel van 87 stemmen op de 130 die nodig waren om hem uit zijn ambt te ontslaan. Er waren 19 stemmen tegen zijn afzetting en vier onthoudingen.

Vizcarra heeft de beschuldigingen van corruptie verworpen als "ongegrond" en "vals". Hij waarschuwde eerder op maandag voor "onvoorspelbare gevolgen" als wetgevers hem zouden afzetten in aanloop naar de verkiezingen van 11 april, waarvoor hij niet in aanmerking komt.

De verwijdering van Vizcarra uit zijn ambt stort 's werelds nummer 2 koperproducent in politieke onrust terwijl het lijkt te herstellen van een economische recessie veroorzaakt door de coronavirus-pandemie.

Tientallen mensen verzamelden zich op Plaza San Martín in het centrum van Lima ter ondersteuning van Vizcarra na het nieuws van zijn afzetting, terwijl politieagenten de menigte nauwlettend in de gaten hielden. Op sociale media circuleerde een video waarin te zien was dat congreslid Ricardo Burga, die voor de afzettingsbeweging stemde, door een omstander in het gezicht werd geslagen terwijl hij met televisieverslaggevers sprak.

Vizcarra (57) miste een partij in het verdeelde Congres en had een gespannen relatie met wetgevers, met wie hij vaak in aanvaring kwam over zijn anti-transplantaatagenda. Hij ontbond vorig jaar het Congres na een langdurige impasse, een beweging die aanleiding gaf tot kritiek van rechtse wetgevers.

Vizcarra overleefde een eerste poging tot verdrijving in september in een afzonderlijk proces. Hij werd beschuldigd van het hebben van vermeende banden met een geval van onregelmatige overheidscontracten met een weinig bekende zanger. Slechts 32 in de kamer stemden in die stemming voor zijn afzetting.

In november stemden de wetgevers echter om door te gaan met een nieuw afzettingsproces vanwege beschuldigingen dat Vizcarra steekpenningen accepteerde van bedrijven die openbare werken hadden binnengehaald toen hij gouverneur was van de zuidelijke regio van Moquegua.

De afzetting van Vizcarra zou een periode van politieke spanningen kunnen inluiden in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen, aangezien Peru al onder druk staat door economische instabiliteit en de impact van de pandemie, aldus analisten. "Politieke onrust in verband met het laatste afzettingsproces en beschuldigingen van corruptie dragen bij aan het diepe wantrouwen van de politieke klasse in de aanloop naar de komende verkiezingen", zei het internationale bedrijf Eurasia eerder op maandag in een rapport.

'Vermomde coup'

De regering van Vizcarra kwam de afgelopen maanden in botsing met Merino vanwege beschuldigingen dat hij probeerde het leger in te roepen in zijn verzoek om Vizcarra's verwijdering. Merino ontkende elk vergrijp.

Analisten zeiden dat Merino enkele populistische maatregelen zou kunnen doorvoeren in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen in Peru. "Hij zou waarschijnlijk het bestaande economische beleidskader handhaven, maar enkele populistische maatregelen nemen terwijl hij probeert publieke steun te winnen", zei Eurasia.

Wetgevers die sympathiseerden met Vizcarra, wezen zijn afzetting af en waarschuwden dat de beslissing de instabiliteit in het Andesland zou vergroten. "Dit is een vermomde coup. We hebben rust nodig, maar ook veel burgerbewaking," zei George Forsyth, een burgemeester en één van de vroege koplopers voor de verkiezingen van 2021, op Twitter.

Francisco Sagastegui, een wetgever van de centristische Partido Morado, noemde de stemming een "onjuiste beslissing".

"We denken dat dit ... een beslissing is die veel meer onzekerheid toevoegt, problemen veroorzaakt en ernstige gevolgen zal hebben voor onze burgers", zei Sagastegui.
Advertenties