Dwarka overname FAI 'noodzakelijke stap'
08 Nov 2020, 10:38
foto
Dayanand Dwarka, vakbondsleider bij het bacovenbedrijf te Nickerie. (Foto: René Gompers)


"Een noodzakelijke stap," zo omschrijft Dayanand Dwarka, vakbondsleider van de werknemers van het bacovenbedrijf FAI afdeling Nickerie de handeling van de regering om het bedrijf volledig over te nemen. De Food and Agriculture Industries (FAI) is sinds vrijdag 100% van de Staat.

Nadat de buitenlandse leiding in januari de werknemers en anderen in het bedrijf onaangenaam verraste door te vertrekken, is geprobeerd de sluiting van het bedrijf te voorkomen. De voorganger van minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij, was al bezig om het bedrijf in de boezem van de Staat te brengen. De buitenlandse aandeelhouder, het Belgische Univeg, had de regering aangeboden het bedrijf met een miljoenenschuld voor 1 euro over te nemen. Een andere optie die hij bood was het aanvragen van faillissement.

Dwarka zegt aan Starnieuws dat hij het eens is met de overname omdat je bij faillissement niet weet in wiens handen het bedrijf komt en wat die ermee gaat doen. "Overname van de 90% aandelen van Univeg is een noodzakelijke stap om de voortgang en de toekomst van het bedrijf veilig te stellen. En daarmee ook de arbeidsplaatsen." Hij betreurt het dat er zoveel kostbare tijd verloren is gegaan. Sinds januari is er niets anders gebeurd met het bacovenbedrijf dan te proberen het draaiende te houden. "Een bacovenbedrijf heeft echter meer om het lijf."

De vakbondsman kijkt vanaf dit moment uit naar wat de regering verder zal doen met het bedrijf. Hij blijft voorstander van privatisering. "Niet omdat het misgaat met een investeerder, moet er niet meer aan worden gedacht." Dwarka wijst erop dat er al decennia wordt gesproken over privatisering van staatsbedrijven. Staatsbedrijven zijn geen succesverhalen gebleken in Suriname. Ze worden met een infuus van de overheid in leven gehouden, stelt de vakbondsman die in de privatiseringscommissie heeft gezeten bij de sluiting van Surland in 2002. Surland was ook een volledig staatsbedrijf, maar moest uiteindelijk zijn deuren sluiten. Toen was er geen sprake van de hardnekkige bacovenziekte Moko.

De aanplant van het bacovenbedrijf is zwaar getroffen door de hardnekkige Moko-ziekte. (Foto: René Gompers)

De situatie bij FAI komt volgens Dwarka door mismanagement bij de beteugeling van de Moko ziekte. Hij wijst erop dat de uitdagingen om de bacovenindustrie enorm zijn, maar niet onoverkomelijk. Het bedrijf kampt niet alleen met torenhoge schulden, maar ook met achterstallige investeringen in materieel en arbeid. De werknemers werken al een hele periode tegen schamele lonen, zegt Dwarka. "Hongerlonen, terwijl de koers van 7 naar 14 en 18 op straat is gestegen."

Ofschoon niet is gevraagd naar de inzichten van de vakbond bij de overname van het bedrijf, blijft Dwarka positief. "We hebben de inzichten hoe het bedrijf uit de malaise kan worden gehaald en als de regering onze inzichten op prijs stelt, weet ze ons te vinden." Zelf denkt Dwarka hard op aan diversificatie van het bacovenbedrijf. Hij is niet in een hoera-stemming omdat hij het terugbrengen van FAI in de boezem van de Staat ziet als een enorme stap terug. "We zijn niet over een nacht ijs gegaan om het bedrijf te privatiseren. Het heeft enkele jaren geduurd. Maar dit is een noodzakelijke stap. Belangrijk is nu hoe de regering verder gaat met het bedrijf."
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April