Trump: 'Deze verkiezing is nog lang niet voorbij'
07 Nov, 14:40
foto
President Donald Trump is geenszins van plan zijn verlies makkelijk te aanvaarden. (Foto: Reuters)


President Donald Trump was blijkbaar aan het golfen in zijn resort in Virginia toen het nieuws bekend werd dat Joe Biden hoogstwaarschijnlijk het presidentschap heeft gewonnen. "We weten allemaal waarom Joe Biden zich haast om zich ten onrechte voor te doen als de winnaar, en waarom zijn mediapartners zo hard proberen hem te helpen: ze willen niet dat de waarheid aan het licht komt", begint de schriftelijke verklaring van Trump.

"Het simpele feit is dat deze verkiezingen nog lang niet voorbij zijn", zegt Trump. Hij wijst er terecht op dat verkiezingsfunctionarissen het aantal stemmen nog niet hebben gecertificeerd en dat het nog steeds projecties zijn die nieuwsmedia publiceren.

Het is echter normaal dat na een verkiezing de media een winnaar projecteren op basis van een analyse van de stemmen die zijn geteld.

Trump belooft dat "onze campagne vanaf maandag zal beginnen met het vervolgen van onze zaak voor de rechtbank om ervoor te zorgen dat de verkiezingswetten volledig worden gehandhaafd en dat de rechtmatige winnaar plaatsneemt", in een verwijzing naar juridische aanklachten die al zijn ingediend - en waarvan velen zijn verworpen - in verschillende deelstaten.

Trump beweert, zonder bewijs, dat de Biden-campagne "wil dat stembiljetten worden geteld, zelfs als ze frauduleus zijn, vervaardigd of uitgebracht door onverkiesbare of overleden kiezers".

'Dus wat verbergt Biden? Ik zal niet rusten voordat het Amerikaanse volk het eerlijke aantal stemmen heeft dat het verdient en dat de democratie eist."

Verkiezingswaarnemers en functionarissen die toezicht houden op het tellen van de stemmen hebben herhaaldelijk gezegd dat er geen wijdverbreide onregelmatigheden zijn geconstateerd in het proces.

Joe Biden heeft al lang een vaste waarde in de Amerikaanse politiek en wint eindelijk een ultieme prijs. (Foto: Reuters)

Biden statement
De Biden-campagne heeft zojuist een verklaring verstuurd, vlak nadat Joe Biden naar verwachting de eerste kandidaat in een kwart eeuw zou worden die een zittende president versloeg. "'Ik voel me vereerd en nederig door het vertrouwen dat het Amerikaanse volk in mij en in de verkozen vicepresident Harris heeft gesteld."

"Ondanks ongekende obstakels stemde een recordaantal Amerikanen. Het bewijst eens te meer dat democratie diep in het hart van Amerika klopt. Nu de campagne voorbij is, is het tijd om de woede en de harde retoriek achter ons te laten en samen te komen als een natie."

"Het is tijd voor Amerika om zich te verenigen. En om te genezen. Wij zijn de Verenigde Staten van Amerika. En er is niets dat we niet kunnen doen, als we het samen doen."
Advertenties