Diakonessenhuis neemt weer patiënten op
05 Nov, 00:00
foto


De opnamestop voor het Diakonessenhuis is opgeheven. De reagentia voor het VBB-apparaat voor het krijgen van een volledig bloedbeeld, zijn gisteren geleverd. Het Astrup (bloedgassen) apparaat dat stuk was, is intussen weer gemaakt. Hiervoor zijn onderdelen van een defect apparaat uit een ander ziekenhuis gebruikt. Algemeen directeur Clyde Cairo zegt aan Starnieuws dat het apparaat nog getest moet worden. Hij verwacht dat donderdagmiddag dat wel het geval zal zijn. Het Astrup apparaat wordt gebruikt  om bloedgassen te analyseren. Op basis daarvan wordt een besluit genomen of de patiënt op de Intensive Care Unit wordt opgenomen. 

De directie had dinsdag besloten dat door beperkte labonderzoeksmogelijkheden het onverantwoord is om patiënten met ernstige gezondheidssituaties nog op te nemen in het ziekenhuis. Nu de reagentia binnen zijn, is er geen reden meer om de opnamestop te handhaven. Dat ander apparaat is voor acute gevallen alleen. Het Diakonessenhuis heeft vier bedden op de Intensive Care Afdeling. Deze afdeling is gewoon open. De bloedgasanalyse kan het ziekenhuis weer zelf verrichten indien het apparaat helemaal in orde is. 

Cairo is bezorgd over de algehele situatie van de gezondheidszorg. De ziekenhuizen kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden. Door de unificatie van de wisselkoers zijn de kosten verder gestegen, terwijl de ligdagtarieven vanaf sinds 2014 niet zijn aangepast. Het ziekenhuis heeft ook niet de gedeclareerde kosten ontvangen. Er moeten structurele besluiten worden genomen opdat niet steeds in een vicieuze cirkel wordt gedraaid, zegt Cairo.
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January