VS naar de stembus
03 Nov 2020, 09:59
foto
De Republikeinse president, Donald Trump, met zijn slogan 'Make America Great Again' zoekt een tweede termijn. (Foto: Reuters)


Amerikanen stemmen in één van de meest verdeelde presidentsverkiezingen in decennia. De zittende Republikeinse Donald Trump neemt het op tegen zijn Democratische uitdager Joe Biden. De eerste stembureaus werden geopend vanaf 05:00 uur lokale tijd in Vermont.

Bijna 100 miljoen mensen hebben al vroeg gestemd, waardoor het land op koers ligt voor de hoogste opkomst in een eeuw. Beide rivalen brachten de laatste uren van hun verkiezingscampagne door in belangrijke swing-states, de belangrijkste deelstaten die bepalend zijn om te winnen.

Nationale peilingen geven een stevige voorsprong aan Biden, maar het is een nauwere race in de deelstaten die de uitkomst zouden kunnen beslissen. Bij de Amerikaanse verkiezingen beslissen kiezers meer op deelstaatsniveau dan bij een algemene nationale verkiezing.

Onder de eerste swing-states die dinsdag op de verkiezingsdag beginnen te stemmen, zijn de belangrijkste slagvelden van North Carolina en Ohio, een half uur later gevolgd door Florida, Pennsylvania, Georgia, Michigan en Wisconsin. Arizona volgt daarna.

Om tot president gekozen te worden, moet een kandidaat ten minste 270 stemmen winnen in het zogenaamde kiescollege. Elke Amerikaanse deelstaat krijgt een bepaald aantal stemmen, gedeeltelijk op basis van zijn bevolking, en er liggen in totaal 538 voor het grijpen.

De belangrijkste deelstaten die bepalend zullen zijn voor wie de Amerikaanse verkiezingen zal winnen. Er zijn minimaal 270 zetels nodig om de verkiezingen te winnen.


Dit systeem legt uit waarom het mogelijk is dat een kandidaat nationaal de meeste stemmen wint - zoals Hillary Clinton deed in 2016 - maar toch de verkiezingen verliest.

De controle over de Senaat staat ook op het spel bij deze verkiezingen, waarbij de Democraten voor het eerst sinds het begin van Barack Obama's eerste termijn de controle over beide huizen van het Congres en het Witte Huis proberen te krijgen.

De pandemie van het coronavirus heeft de verkiezingscampagne soms overschaduwd, waarbij de epidemie in de VS in de laatste weken van de race verergerde. Het land heeft meer gevallen en meer sterfgevallen geregistreerd dan waar ook ter wereld, en de angst voor infectie heeft bijgedragen aan een ongekende stijging van het aantal stemmen vóór de verkiezingsdag en stemmen per brief.

Er wordt gevreesd dat er na de verkiezingen geweld zou kunnen uitbreken als de resultaten binnenkomen. Er is een nieuwe "niet-breekbare" omheining geplaatst rond het Witte Huis in Washington DC. Bedrijven in de hoofdstad van het land en ook in New York City zijn hun panden aan beveiligen vanwege bezorgdheid over onrust.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April