VES hakt in op gigantisch begrotingstekort voor 2021
03 Nov 2020, 04:42
foto


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vindt het begrotingstekort van SRD 12.9 miljard voor het komende jaar onverantwoord. De regering vestigt hiermee een record. De organisatie stelt in de publicatie VES Inzicht dat ze vele jaren de overbesteding van de vorige regering heeft bekritiseerd en ieder jaar weer publiekelijk gewezen op de verarming van de bevolking die een dergelijk tekort veroorzaakt.

De huidige coalitiepartijen VHP, ABOP, NPS en PL hebben, met consistente steun van de VES, de onverstandige begrotingen bestreden. "Ja, we zouden het beter doen, en het volk heeft daarop gestemd. In de afgelopen 3,5 maand hebben we allerlei mooie verhalen zien passeren hoe ze zouden bezuinigen op de overmatige uitgaven en hoeveel ze de inkomsten zouden verhogen alsook de productie zouden stimuleren. Daarvan is de governmenttake reeds verhoogd. Ja, de regering heeft ons zelfs gedetailleerd voorgerekend in een macro-economisch Herstelplan hoe ze het Begrotingstekort reeds in 2021 zouden terugbrengen naar 5% van het BBP. Hoe is het dan mogelijk dat met al die aangekondigde bezuinigingen en verhogingen het tekort in plaats van omlaag zo gigantisch is verhoogd? Dit is in strijd met het zo vaak met de mond beleden goed bestuur, stelt de VES. 

De voorgenomen verhoging naar 95% was volgens de VES zinloos nu de schuld reeds een hoogte van 154% van het BBP heeft bereikt. Bovendien zal de regering noodgedwongen nog meer moeten lenen, al was het alleen voor het Covid II fonds dat de schuld direct met ca. 5% zal verhogen. "Een voorlopige becijfering leert ons dat de totale uitgaven SRD
23.4 miljard zullen bedragen terwijl er aan Directe en Indirecte belastingen, niet-belastingmiddelen en donormiddelen in totaal SRD 10.5 miljard word verkregen. Dit levert een tekort van maar liefst SRD 12.9 miljard, oftewel 46% van het BBP," rekent de VES uit. 

Indien De Nationale Assemblee deze onverantwoorde begroting zou goedkeuren dan moet bovenop de reeds bestaande Staatsschuld van ongeveer SRD 42 miljard, nog SRD 12.9 miljard worden geleend. Hiermee gaat de schuldquote van 154% naar 176% van het BBP. Dit tekort zal de druk op de wisselkoers direct verhogen en de dollarkoers boven de SRD 20 stuwen. Het gevolg hiervan is dat de winkelprijzen verder de lucht in gaan. "Dan gaan we weer de cambio’s of winkeliers de schuld geven, maar de enige echte oorzaak is het roekeloos financieel-economisch beleid van de
regering Santokhi-Brunswijk. De vorige regering heeft de adviezen van de VES hooghartig genegeerd, en de gevolgen
hebben we aan den lijve ondervonden. Laten we hopen dat we het beleid nog ten goede kunnen keren," stelt de VES. 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April