Nieuw Koffiekamp zal illegale goudzoekers Rosebel weren
03 Nov 2020, 08:34
foto
Nog dagelijks betreden illegale goudzoekers de Royal Hill mijn van Rosebel Gold Mines. Met gevaar voor de werkers en zichzelf zoeken de illegale goudzoekers naar goudhoudend erts.


Nieuw Koffiekamp heeft beloofd zich te zullen inzetten om zoveel mogelijk te voorkomen dat Oekemmangs (illegale goudzoekers) het mijngebied van Rosebel Gold Mines via het dorp betreden. Nog steeds betreden dagelijks illegale goudzoekers de Royal Hill pit van Rosebel op zoek naar goudhoudend erts.

In juli vorig jaar was het zo erg dat het bedrijf zijn operaties in zijn zuidelijke putten Royal Hill en Mayo wekenlang had stopgezet. Illegale goudzoekers waren tot baldadigheden overgegaan waarbij machines en eigendommen van het bedrijf werden vernietigd. Bij de schermutselingen werd een illegale goudzoeker doodgeschoten, waarop de woedende menigte machines van het bedrijf in brand stak. Het heeft veel voeten in de aarde gekost, om de rust te doen terugkeren en de bedrijfsactiviteiten in oktober weer op te starten.

Met hun handelingen brengen de Oekemmangs niet alleen de werknemers van Rosebel en zijn dienstverleners in groot gevaar, maar ook hun eigen veiligheid. De handelingen van de illegale goudzoekers hebben ook grote gevolgen voor de productie en de inkomsten van zowel het bedrijf als zijn aandeelhouders, waaronder de Staat Suriname (5%).

Vertegenwoordigers van Nieuw Koffiekamp stellen dat ze ook enorme schade ondervinden van de handelingen van de Oekemmangs, daar deze hun dorp als toegang naar de concessie van Rosebel gebruiken. Samen met vertegenwoordigers van Iamgold/Rosebel, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen en het traditioneel gezag hebben de vertegenwoordigers van Nieuw Koffiekamp hun toezegging bevestigd om in partnerschap te zullen blijven werken aan duurzame ontwikkeling van de dorpsgemeenschap. De partijen waren op 30 oktober bijeen, zegt Rosebel Gold Mines in een persbericht.

De vertegenwoordigers van Nieuw Koffiekamp hebben zich ook gedistantieerd van de Oekemmangs en hun handelingen in het concessiegebied van Rosebel. Minster David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft benadrukt dat het bedrijf ongehinderd en op een veilige manier zijn mijnactiviteiten moet kunnen uitvoeren. Het belang van gelijkwaardig partnerschap en gemeenschappelijk overleg tussen alle betrokkenen en diversificatie en ondernemerschap ter ontwikkeling van de gemeenschappen, waren ook onderwerp van het gesprek.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May