Achaibersing overtuigd van positief resultaat met crediteuren
02 Nov, 00:01
foto
Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning tijdens de presentatie aan de crediteuren, vrijdag.


Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning is overtuigd van een positief resultaat uit de onderhandelingen met de crediteuren van de Oppenheimer-leningen. Het ligt in de bedoeling om na onderhandelingen een nieuwe overeenkomst te sluiten. Nu is er overleg met de obligatiehouders. In deze 'stand still' periode wordt er onderhandeld met de crediteuren om tot een vergelijk te komen. Zolang er onderhandeld wordt, zullen er geen betalingen worden verricht totdat er een nieuw arrangement is overeengekomen. De bewindsman verwacht dat deze periode twee tot drie maanden kan duren. 

De US$ 26 miljoen aan rente van de US$ 550 miljoen obligatie via Oppenheimer kan de regering niet betalen. In december moest ook ruim US$ 6 miljoen rente worden neergeteld voor de US$ 125 miljoen lening bij de overdracht van de Afobakakrachtcentrale aan Suriname. Na advies ingewonnen te hebben, heeft de regering besloten gebruik te maken van de 30 dagen respijtperiode om opnieuw te onderhandelen voor een arrangement dat voordelig moet uitvallen voor Suriname. Het adviesbureau Lazard staat Achaibersing en zijn collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, bij. 

Vrijdag is aan de crediteuren een uitgebreide presentatie gegeven over de financiële stand van zaken. Aan hen is uitgelegd waarom de regering de rente niet kan betalen. Er is gekozen voor een herschikking van de buitenlandse schulden. Verder zal in zee gegaan worden met het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Caribbean Development Bank om de economie weer op spoor te krijgen. Het ligt in de bedoeling om een duurzame oplossing te vinden voor de schuldenproblematiek, legt Achaibersing uit. 

Nu de presentatie achter de rug is, zullen de onderhandelingen met de schuldeisers starten onder leiding van Lazard. De bondholders zullen zich zo veel mogelijk verenigen waardoor de onderhandelingen efficiënter kunnen plaatsvinden. Als dat niet zou gebeuren, moest met elke crediteur apart worden onderhandeld over hetzelfde. "Dit is al een positief signaal. Er is begrip getoond voor de situatie en men is bereid te praten," zegt de minister. 
Advertenties