VN: 2020 warmste jaar ondanks afkoeling La Niña
01 Nov, 10:34
foto
De Wereld Meteorologische Organisatie zei dat La Niña zou kunnen bijdragen aan het vaker voorkomen van orkanen zoals Zeta, die op 28 oktober de Amerikaanse deelstaat Louisiana trof. (Foto: NOAA)


De wereldwijde temperaturen die worden gestimuleerd door klimaatverandering zullen nog steeds hoger zijn dan normaal, ondanks het verkoelende effect van een 'matig tot sterk' weerfenomeen in La Niña, zei de Verenigde Naties. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) zei dat La Niña "zich heeft ontwikkeld en naar verwachting tot volgend jaar zal duren, wat van invloed is op temperaturen, neerslag en stormpatronen in veel delen van de wereld."

Het zou ook kunnen bijdragen aan een ongewoon actief orkaanseizoen, zei het bureau. La Niña wordt beschouwd als de stormachtige zus van El Niño, dat elke twee tot zeven jaar voorkomt wanneer de heersende passaatwinden die het oppervlaktewater in de tropische Stille Oceaan circuleren, beginnen te verzwakken.

El Niño, dat een grote invloed heeft op weer- en klimaatpatronen en daarmee samenhangende gevaren zoals zware regenval, overstromingen en droogte. Het heeft een opwarmende invloed op de temperatuur op aarde, terwijl La Niña het tegenovergestelde effect heeft.

Maar de opwarming van de aarde zou de effecten van dergelijke verschijnselen kunnen verergeren of verstoren, waarschuwde WMO-chef Petteri Taalas in een verklaring.

Eén van de warmste jaren ooit
"Alle natuurlijk voorkomende klimaatgebeurtenissen vinden nu plaats tegen de achtergrond van door de mens veroorzaakte klimaatverandering die extreme weersomstandigheden verergert en de waterkringloop beïnvloedt", zei hij.

"La Niña heeft doorgaans een verkoelend effect op de temperatuur op aarde, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de warmte die in onze atmosfeer wordt vastgehouden door broeikasgassen", zei hij. "Daarom blijft 2020 op schema om één ​​van de warmste jaren ooit te worden en wordt 2016-2020 naar verwachting de warmste periode van vijf jaar ooit," zei Taalas. "La Niña-jaren zijn nu zelfs warmer dan jaren met sterke El Niño-perioden uit het verleden."

De laatste La Niña, die kort en relatief zwak was, begon zich te ontwikkelen in november 2017 en eindigde in april 2018, volgens de WMO. De La Niña van dit jaar "zal naar verwachting matig tot sterk zijn", zei de WMO, eraan toevoegend dat de wereld al tien jaar geen sterke La Niña had gezien.

De WMO benadrukte echter dat La Niña en El Niño niet de enige factoren waren die mondiale en regionale klimaatpatronen aansturen, en dat "geen twee La Niña- of El Niño-perioden hetzelfde zijn".

"Hun effecten op regionale klimaten kunnen variëren, afhankelijk van de tijd van het jaar en andere factoren," zei het, en drong er bij besluitvormers op aan om de seizoensvoorspellingen en de laatste gegevens nauwlettend in de gaten te houden.

Het VN-agentschap wees op nieuwe gegevens die erop wijzen dat La Niña dit jaar onder andere zou leiden tot minder regen dan normaal in de regio Hoorn van Afrika en Centraal-Azië, terwijl Zuidoost-Azië, sommige eilanden in de Stille Oceaan en het noorden van Zuid-Amerika meer regen zouden krijgen dan normaal.

Sterk orkaanseizoen

Maxx Dilley, een plaatsvervangend directeur van WMO die het klimaatprogramma leidt, zei dat La Niña ook zou kunnen bijdragen aan het ongewoon actieve Atlantische orkaanseizoen van dit jaar. "Er is een verband tussen La Niña en El Niño en de orkaanfrequentie. El Niño heeft de neiging om de frequentie te onderdrukken en La Niña heeft de neiging om ze aan te moedigen, dus als we een sterk orkaanseizoen hebben, zou La Niña daaraan kunnen bijdragen," vertelde hij aan verslaggevers in een virtuele briefing.

Zijn opmerking kwam nadat orkaan Zeta trok door het zuiden van de Verenigde Staten  - de 27e storm van het seizoen.
In september werden meteorologen pas voor de tweede keer ooit gedwongen om het Griekse alfabet te gebruiken om Atlantische stormen te noemen, nadat het orkaanseizoen 2020 door hun gebruikelijke lijst was geblazen en eindigde met tropische storm Wilfred.

Dilley zei dat Zeta naar verwachting de laatste orkaan van het seizoen zou zijn, die doorgaans van juni tot oktober loopt, hoewel de opwarming van de oceanen, die meer energie voor orkanen levert, ervoor heeft gezorgd dat later in het jaar stormen woeden. In plaats daarvan werd van La Niña verwacht dat het de komende drie maanden droger dan normale omstandigheden zou creëren in het zuiden van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico, zei hij. "Het kan dus vrij snel gaan van orkanen en overstromingen naar droge omstandigheden."
Advertenties