Rudolf Elias blijft hameren op nationale discussie over oliegeld
30 Oct, 03:04
foto
Rudolf Elias, CEO van Staatsolie.


Suriname verwacht potentieel tot US$ 60 miljard te verdienen aan de ontwikkeling van koolwaterstofbronnen bij de drie olievondsten die tot nog toe zijn gedaan in zijn diepzee-gebied. Rudolf Elias, CEO van Staatsolie, wees woensdag tijdens een webinardiscussie - Guianas Green Economy Dialogue - op de Maka Central-1-ontdekking, (jan. 2020), de Sapakara West-1-ontdekking (apr. 2020) en de Kwaskwasi-1-ontdekking (juli 2020), die allemaal werden gedaan in Blok 58. Hij zei dat de Surinaamse regering verwacht tussen de US$ 20 miljard en US$ 60 miljard aan inkomsten te verdienen met deze ontdekkingen.

De Amerikaanse multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener Morgan Stanley zegt dat de modellering van blok 58 aantoont dat het een potentieel 6,5 miljard vaten olie-equivalente bronnen bevat die kunnen worden ontwikkeld in zeven fasen met de eerste olie in 2026. Ondertussen zei het in Noorwegen gevestigde Rystad Energy dat de drie ontdekkingen die in Blok 58 zijn gedaan, worden geschat op ongeveer 1,4 miljard vaten olie-equivalent.

"Met deze drie vondsten alleen, zal de regering van Suriname ergens tussen de US$ 20 en US$ 60 miljard dollar verdienen, en US$ 20 miljard is het laagst mogelijke inkomen als we alle drie de vondsten die we hebben ontwikkelen", zei Elias, erop wijzend dat de US$ 60 miljard is gebaseerd op een olieprijs van US$ 55.

Andere proefboringen zijn gaande in het blok waar de ontdekkingen zijn gedaan. Sprekend over hoe Suriname erin is geslaagd om olieovereenkomsten te sluiten die deze potentiële inkomsten opleveren, zei de Staatsolie-baas dat het land een lange geschiedenis heeft met koolwaterstoffen. "Dus, als je kijkt naar Suriname en de deals die we met de oliemaatschappijen hebben gesloten, omdat we een lange geschiedenis van olie hebben met Staatsolie als de National Oil Company, dan hebben we een zeer strenge regulering voor olie."

Met zo'n grote som geld zei Elias dat de vraag nu is hoe het land deze inkomsten zal besteden aan het welzijn van de mensen. Hij merkte op dat de olievoorraden uiteindelijk uitgeput zullen raken, en zei dat het gesprek over verstandige uitgaven een inclusief en nationaal gesprek moet zijn.

"Ik zeg altijd: laten we vandaag een nationale discussie voeren met alle politici - coalitie en oppositie - maar ook het bedrijfsleven en de vakbonden ... kom samen en zeg: 'wat gaan we doen met het geld dat we over vijf jaar krijgen?' Laten we het vandaag bespreken, want als we het vandaag niet bespreken, hebben we bij verstek nog niets te bespreken en hebben we niets om het aan uit te geven en als we dat niet hebben, is het heel gemakkelijk de weg zoals het Venezuela vergaat, op te gaan," verklaarde hij.

Elias zei dat het Surinaamse volk moet worden geraadpleegd, niet alleen om te sparen in een Soeverein Wealth Fund, maar ook om het deel dat zal worden geconsumeerd. Suriname moet de discussie beginnen over het komende oliegeld. "Het gedrag van de mensen zal worden aangestuurd door de politici die zouden moeten zeggen 'laten we die nationale discussie voeren over wat we zullen doen met de US$ 20 tot US$ 60 miljard die we de komende 30 jaar zullen krijgen'", verklaarde Elias.
Advertenties