Saluut aan toneelkoning Jerrel Vierklau
28 Oct, 16:52
foto
Jerrel Vierklau als 'tante Nette'.


Vandaag zou Jerrel Vierklau zijn 51e verjaardag vieren. Deze theatericoon wordt volgens planning van de familie, vrijdag begraven op Mariusrust. De maatschappelijke bijdrage van Vierklau prevaleerde van algemeen belang, met als voornaamste doel; een beter welzijn binnen de samenleving te stimuleren. Verschillende theatereenheden en muziekgroepen hebben daarom de regering gevraagd, hem met staatseer naar zijn laatste rustplaats te brengen, maar er is nog geen goedkeuring gegeven op dit verzoek. 

Vierklau heeft gedurende 31 jaren theatervoorstellen gemaakt voor het Surinaamse publiek hier en in het buitenland. Gebruikmakende van dit podiumgenre, heeft hij samen met medeacteurs maatschappelijke trends belicht. Met de personage van 'tante Nette', een forsgebouwde tante met indrukwekkende houding, wist deze acteur, opvoedende vraagstukken op komische wijze te behandelen, waarbij ongewenst gedrag werd gecorrigeerd en positief gedrag werd gestimuleerd.

A Sa Go verliest in Jerrel Vierklau een kernfiguur die uitdagende rollen speelde. De personages 'tante Nette' en 'Ba Sukru', zijn niet na te doen door een andere acteur. Zijn afwezigheid binnen de toekomstige voorstellingen zal daarom merkbaar zijn bij het trouwe publiek. Zijn meesterlijke improvisatietechnieken maakten hem ook onverslaanbaar door de tegenspeler. Het is de taak van A SA Go om goed na te denken over een andere aanvulling, met andere stijlen die kunnen aanslaan bij het publiek.

Naast medespeler had Vierklau ook een aparte band met leden van de groep. Hij was pleegzoon van Jolanda Wassenaar, vaderfiguur van Maghalie Biervliet, counselor van Humphrey van Hetten en boezemvriend van de rest van de groep. Hij wist zich thuis te maken in elke respectievelijke familie van zijn vaste medespelers. Hij was een sociaal bewogen mens en gaf vaak grote delen van zijn verdiensten aan kwetsbare groepen zoals senioren- en kindertehuizen.

De Surinaamse gemeenschap draagt de erkenning van zijn inspanningen. Dat is te merken aan de wijze waarop men omgaat met het verlies van dit groot talent. Op social media verschijnen veel filmpjes en foto’s met bijbehorende condoleance teksten. Hiermee wordt eer bewezen voor zijn actieve participatie aan vermaak van zijn fans in Suriname en het buitenland.

Vorig jaar heeft zijn toneelgezelschap A SA GO, een verrassingsfeest voor hem gehouden in kader van zijn 50e verjaardag. Hij barstte in tranen uit van blijdschap en vandaag na een jaar moeten wij allen huilen om zijn gemis. 

Marvin Moesan
Advertenties