Minister Ramadhin bemiddelt tussen Survam en dienstverleners
20 Oct, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vindt het jammer dat een geschil tussen zorgverzekeraars en dienstverleners het punt heeft bereikt, waarbij de dienstverleners contante betaling van verzekerden vragen bij labonderzoeken. Medilab, Health control en MyLab accepteren vanaf maandag 19 oktober geen garantiebrieven meer van Azpas, PZS en Parsasco. De dienstverleners willen een tariefaanpassing en zeggen dat het huidige tarief ouder is dan vijf jaar.

De zorgverzekeraars die vallen onder Survam, beroepen zich op de Wet Basiszorgverzekering Suriname en zeggen dat de Zorgraad alleen bevoegd is om tarieven en winstmarges binnen de gezondheidszorg vast te stellen. Minister Ramadhin zegt dat partijen moeten beseffen dat de zorg naar de patiënten niet in gevaar mag komen en dat de patiënt ook niet de dupe mag worden van een geschil tussen partijen.

Hij heeft als minister een bemiddelende en adviserende positie aangeboden en heeft maandag gesprekken gevoerd met Survam. De bewindsman praat vandaag met de zorggroepen. Ramadhin zegt dat Survam haar standpunt kenbaar heeft gemaakt. "Een belangrijk lichtpunt dat ik zie is dat ze bereid zijn aan tariefaanpassingen te werken. Maar dan moet dat natuurlijk redelijk en billijk zijn en passen binnen de geldende regelgeving." Hij voegt eraan toe dat het ook bedrijfseconomisch verantwoord moet zijn.

Van de zorggroepen verwacht Ramadhin een coulantere houding. Hij merkt op dat iedereen weet dat de economie op dit moment allerminst gunstig is voor eenieder. "Niemand wil zomaar uitgeven en we moeten zuinig omgaan met onze gelden." De bewindsman roept partijen op om te werken aan een oplossing waar ze zich beiden in kunnen terugvinden. Hij hoopt dat er tegen woensdag ten minste een tussentijdse oplossing is bereikt.
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January