Vaart achter opstarten veerverbinding Canawaima
18 Oct, 06:54
foto
De veerboot Canawaima die de veerverbinding tussen South Drain en Moleson Creek.


De hervatting van de veerverbinding tussen Suriname en buurland Guyana wordt belemmerd door het niet functioneren van de MS Canawaima. De veerboot is uit de vaart door technische problemen. De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen zijn het erover eens dat de kwesties die van invloed zijn op de hervatting van de MV Canawaima Ferry Service dringend en gezamenlijk moeten worden aangepakt in afwachting van de hervatting van het goederenverkeer en mensen tussen South Drain en Moleson Creek.

"De organen die verantwoordelijk zijn voor de Canawaima Ferry Service zullen de opdracht krijgen om onmiddellijk besprekingen en activiteiten te beginnen om ervoor te zorgen dat de MV Canawaima beschikbaar is voor operaties zodra de ministers van Volksgezondheid van Guyana en Suriname verklaren dat het veilig is om dit te doen," staat in een communiqué die vrijdag is uitgegeven door beide ministers van Buitenlandse Zaken. Vorig  jaar september maakte de toenmalige minister van Openbare Werken, Vijay Chotkan, bekend dat Suriname de kosten voor reparatie van de veerboot zou voorschieten. Het vaartuig zou ook een facelift krijgen met een totaal prijskaartje van 365.000 euro.

Een ministersdelegatie heeft donderdag tweedaags bezoek gebracht aan Guyana. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid die deel uitmaakte van de delegatie heeft afspraken gemaakt met zijn Guyanese collega, Frank Anthony.  Ze hebben afgesproken dat de protocollen van beide landen synchroon lopen, zodat de havengezondheidsautoriteiten informatie kunnen uitwisselen als de grensovergang weer opengaat en mensen veilig van het ene land naar het andere kunnen reizen. Er is een werkcomité opgericht om het Covid-19-vraagstuk en andere gezondheidsvraagstukken te onderzoeken.

Beide landen willen samenwerken bij de behandeling van infectieziekten, waaronder HIV, tuberculose, malaria en niet-overdraagbare ziekten. "We hebben ook gesproken over de mogelijkheid dat onze ziekenhuizen samenwerken; we doen aan bepaalde soorten speciale zorg die misschien niet beschikbaar zijn in Suriname en vice versa, misschien kunnen we patiënten naar hen sturen voor speciale zorg, ”zei Anthony.

Guyana op zijn beurt wil gebruik maken van de gespecialiseerde cursussen die Suriname biedt aan verpleegkundigen en artsen. Guyana wil toegang krijgen tot die cursussen voor lokale gezondheidswerkers.
Advertenties