'Het gaat niet om de persoon van Ronnie Brunswijk'
08 Oct 2020, 22:46
foto
Jim Hok, voorzitter van de PALU.


Jim Hok, voorzitter van de PALU, stelt dat in de kwestie van de brief van de Nederlandse minister Blok het niet gaat om de persoon van Ronnie Brunswijk, maar om de vicepresident van het land. Dit, in reactie op opmerkingen van zowel vicepresident Brunswijk zelf, de reacties van de president Santokhi en minister Ramdin van Buitenlandse Zaken. 

Hok benadrukt dat waar het om gaat in de brief van de Nederlandse minister aan de Tweede Kamer, niets te maken heeft met de persoon van Ronnie Brunswijk. Minister Stef Blok geeft aan dat de vicepresident Brunswijk in de Surinaamse regering een probleem vormt voor de Nederlandse regering. Dat men strikt genomen geen zaken met hem wil of zal doen. De reden die men heeft aangehaald, is dat de persoon van Ronnie Brunswijk in Nederland een drugsveroordeling op zijn naam heeft. "De persoon van Ronnie Brunswijk kan over deze opstelling van de Nederlandse regering gerust zijn schouders ophalen of het stofje van zijn schouders afkloppen. Maar vicepresident Brunswijk, president Santokhi en de hele regering moeten, nee, kunnen dit niet zo afhandelen", meent de politicus. 

"Iemand kan niet in je huis komen en bepalen wie wel en wie niet mee aan tafel mag zitten. Hou dan je mond als je niet weet wat je moet zeggen! Maar vanuit Den Haag wil men dit juist WEL nadrukkelijk zeggen, om de verhoudingen duidelijk te maken, Den Haag bepaalt, punt uit! En het feit dat onze regering dit nu slikt, bevestigt dat men met ons kan doen en laten wat men wil en wij gaan het slikken ook. Let maar op", zegt de PALU-topman. 

PALU heeft al in een eerdere reactie te kennen gegeven dat "men dit alleen maar doet omdat men daar in Den Haag de overtuiging heeft dat ze met ons kunnen doen en laten wat ze willen. Omdat wij lummels zijn, die het over ons heen laten komen. Let er trouwens ook op dat het eigenlijk alleen Surinamers zijn die de Nederlandse houding proberen te rechtvaardigen. Hebben we ooit gehoord dat men vanuit Den Haag een dergelijke opmerking, zoals nu over onze vicepresident Brunswijk is gemaakt, heeft gemaakt over welke andere autoriteit in welk land dan ook? Dat doen regeringen niet tegenover landen die men respecteert! Omdat Den Haag ons niet respecteert doet men dit wel met ons."

En wie vindt dat de PALU hier spoken ziet, die moet de ontwikkelingen maar goed in de gaten houden, zegt Hok. "Men plast straks nog openlijk op ons (voor zover dat hier niet al is gebeurd) en wij Surinamers, met de regering voorop zullen ons haasten om te zeggen dat het regent, 'want zoiets zou Den Haag toch niet doen?! Hoe kom je op het idee?' Alleen, tegen de tijd we erachter komen in wat voor situatie wij onszelf zullen hebben gemanoeuvreerd, dan zullen de onderlinge verhoudingen waarschijnlijk al zeer, zeer onplezierig zijn geworden, zegt de voorzitter van de PALU.

Frankrijk, dat vele malen groter is en vele malen belangrijker is dan Nederland in Europa en in de wereld, ziet tot nog toe kennelijk geen belemmeringen om met de vicepresident te werken, uitgaande van het gemeenschappelijke belang van beide landen, concludeert de politicus. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April