DNA-lid Debie vraagt om detailinfo China Zhong Heng Tai
28 Sep, 02:45
foto
Plantmateriaal dat bestemd was voor de doorstart van de palmolie-industrie te Patamacca. (Archiefoto LVV)


"Waar, waarom, waarvoor, voor wie en bij wie moesten de kosten van US$ 14 per kubieke meter hout dat is gerooid in het concessiegebied van China Zhong Heng Tai in het Patamaccagebied, worden betaald op het kabinet van president Desi Bouterse?" Deze vraag stelt Assembleelid Radjen Debie (VHP) in een brief aan vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk.

"Komt er een onderzoek naar de ontvangsten en de besteding van deze 'retributierechten' die buiten de wettelijke regels hebben plaatsgevonden?", vraagt Debie. "Bent u het met mij eens dat wij niet alleen maar moeten willen constateren, maar ook moeten willen onderzoeken?"

Brunswijk heeft op de persconferentie van de regering op donderdag 24 september in de Congreshal gezegd dat hij in het verleden ook hout heeft gekapt op de concessie die het Chinees bedrijf heeft gehad voor de ontwikkeling van de oliepalmindustrie. De vp vertelde dat hij in totaal US$ 14 per kubieke meter hout moest storten op het kabinet van de toenmalige president.

China Zhong Heng Tai heeft in 2004 50.000 ha gehad, maar levert geen enkele bijdrage aan de ontwikkeling van het gebied, stelde Brunswijk. Er was afgesproken dat het areaal in cultuur zou worden gebracht. Wat het bedrijf wel doet is geld ontvangen van derden die hout kappen in het concessiegebied. "Het bedrijf zit gewoon rustig in China en toucheert hier geld," vertelde Brunswijk. De mensen van Moengo die daar werken betalen US$ 10 per kubieke meter hout. Er moest ook nog US$ 4 per kubieke meter hout worden gestort op het kabinet van de president alvorens je toestemming kon krijgen van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht om het hout te transporteren uit het gebied, vertelde de vp.

Hij gaf mee dat maandelijks minimaal 15.000 kubieke meter hout wordt verwerkt in het gebied waar China Zhong Heng Tai actief zou moeten zijn. Het bedrijf strijkt dus maandelijks minimaal US$ 150.000 tot US$ 200.000 op zonder een vinger uit te steken.

Nu vraagt Assembleelid Debie om detailinformatie, met name voor wie en bij wie de gelden moesten worden gestort.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October