Santokhi: Regering wil US$ 2 miljard lenen; afkoop schulden
24 Sep, 14:02
foto
President Chan Santokhi heeft op een persconferentie donderdag aangegeven dat pijnlijke maatregelen nodig zijn om de economie weer gezond te krijgen. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi benadrukt dat er geen andere keus is dan diverse maatregelen door te voeren die pijnlijk zijn, maar er is nu geen andere uitweg. Er moet orde op zaken gesteld worden, terwijl er ook naar alternatieven worden gezocht. Zo wil de regering US$ 2 miljard lenen om de vele schulden die er nu zijn af te lossen, waardoor de inkomsten die geblokkeerd zijn, weer in de staatskas kunnen vloeien. Er is volgens de president en minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning goedkoop kapitaal beschikbaar in de wereld door de Covid-19 pandemie. Mensen willen investeren. 

Op basis van de drie grote olievondsten op zee kan volgens berekeningen US$ 50 miljard aan inkomsten zijn in 20 jaar vanaf het moment van productie in 2024. Het gaat om een gigantisch bedrag, maar de rijkdommen moeten het gehele volk ten goede komen. Daarom zal het Solidariteits- en Stabilisatiefonds in werking worden gesteld door de staatsbesluiten in orde te maken. Hiertoe is de opdracht gegeven. Er worden gesprekken gevoerd om leningen aan te trekken met een 'grace-periode' zonder dat er een zakelijk onderpand gegeven hoeft te worden. De olievondsten geven voldoende zekerheid, stelde president Santokhi op een persconferentie donderdag. 

Als de US$ 2 miljard lening rondkomt, kunnen de internationale obligatie via Oppenheimer van US$ 550, de tweede Oppenheimerlening van US$ 125 miljoen voor de overdracht van de Afobakadam en US$ 600 miljoen lening van Staatsolie worden afbetaald. De inkomsten van Newmont, Iamgold en Staatsolie zijn als onderpand gegeven, waardoor deze nu niet binnenstromen in de Staatskas. Dit zou enorme verlichting inhouden, omdat alleen aan rente van de bond van US$ 550 miljoen per jaar US$ 50 miljoen per jaar moet worden afgelost. In oktober moet ruim US$ 26 miljoen aan rente worden betaald en voor de tweede Oppenheimer lening US$ 6 miljoen in december. 
Advertenties