Roemer: Prijzen van goederen hoeven niet te stijgen
22 Sep, 00:00
foto
De governor van de CBvS, Maurice Roemer, tijdens een persconferentie maandag. (Foto: René Gompers)


De nieuwe wisselkoers voor de Amerikaanse dollar hoeft niet te betekenen dat goederen duurder moeten gaan worden, stelt Maurice Roemer, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Vanaf dinsdag krijgt men bij het wisselen van 1 US$, SRD 14.018. Om een dollar te kopen moet SRD 14.29 worden neergeteld. Het leeuwendeel van de importproducten is al gebaseerd op koersen van een hogere prijs merkt Roemer op. 

De unificatiekoers is door de governor op een persconferentie bij de bank maandagmiddag bekendgemaakt. Roemer heeft uitgelegd dat de koers overal hetzelfde zal zijn, dat hogere koersen verboden zijn, dat overtreders aangepakt zullen worden, dat het publiek alleen bij de banken en wisselkantoren mag wisselen. De overheid gaat met een pakket aan maatregelen de burgers die het minder breed hebben, tegemoetkomen. Ook zal de overheid moeten bepalen of er extra maatregelen worden getroffen voor bijvoorbeeld brandstof of basisgoederen. 

De prijzen van goederen hoeven niet perse omhoog, antwoordt Roemer op vragen van journalisten. “De importgoederen bij de importeurs, dat is al door de overheid onderzocht, daar zie je dat de prijs van meer dan 14 wordt doorgerekend. De invoerrechten kunnen door de invoering (van de unificatiekoers) een impact hebben dat er een marginale toename is. Maar voor strategische goederen is er een nul tarief. Dus ik zou niet weten waarom die prijzen hoger moeten worden indien de prijzen nu al zijn gebaseerd op juist een hogere koers dan 14!” 

Roemer roept de gemeenschap op het najagen van hogere koersen na te laten en om illegale valutahandelaren bij de autoriteiten aan te geven. Iedereen moet meewerken en erop toezien dat de koers stabiel blijft. Roemer benadrukt ook dat deze koers tijdelijk is. Afhankelijk van hoe zaken lopen zal het bijgesteld worden. 

René Gompers
Advertenties