Leerlingen zullen niet elke dag fysiek naar school gaan
18 Sep 2020, 05:47
foto
Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur maakt de nieuwe regels bekend. (Foto: Raoul Lith)


Op 1 oktober wanneer het nieuwe schooljaar van start gaat, zullen de leerlingen niet elke dag fysiek op school zijn om lessen te volgen. Dit is een van de nieuwe regels die door minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is bekend gemaakt tijdens een persconferentie donderdag. Verder is het de bedoeling dat er maximaal 10 leerlingen in een klaslokaal mogen zitten. Hierbij ook meegenomen dat een leerkracht maximaal 30 leerlingen mag hebben verdeeld in groepjes.  

Kinderen zullen niet elke dag naar school kunnen vanwege de kleinere groepen in de klas. Levens geeft aan dat ouders geen leerkracht zijn, "we mogen dus ook niet verwachten dat zij thuis de rol van de leerkrachten overnemen, maar ze mogen wel helpen en ze mogen vooral stimuleren dat de kinderen hun huiswerk thuis maken." Sommige scholen zullen ook op zaterdag onderwijs geven. Deze informatie zal komen van de schoolleiders, die veel meer verantwoordelijkheid krijgen dan voorheen. Het ministerie zal omdat het zo nieuw is vaker updates sturen. 

Volgens minister Levens wordt er alles aan gedaan om iedereen zo goed mogelijk te beschermen. Samen met Volksgezondheid en andere deskundigen zijn scholen op technisch en persoonlijk gebied veiliger gemaakt en heel anders op het gebied van onderwijs. Ook zijn de scholen goed schoongemaakt en zijn er aanvullende hygiënische maatregelen getroffen stelt de minister. Kinderen worden gevraagd om een klein beetje zeep mee te nemen, zodat ze hun handen goed kunnen wassen. De sanitaire voorzieningen zijn aangepakt en alle wasbakken hebben stromend water. 

Mond- en neusbedekking is op school voor iedereen verplicht, behalve kinderen onder zes jaar. Ook zal de temperatuur van iedereen die op het schoolterrein komt worden gemeten en worden de handen gereinigd. "Net als overal moeten we ook op school anderhalve meter afstand houden, in de klas, in de pauzes maar ook bij de wasbakken en toiletten. Er worden geen handen geschud en brasa's gegeven als de school met alle kinderen weer open gaat." Dit laatste is volgens Levens de grootste uitdaging.  

De scholen hebben speciale looproutes en afstandsmarkeringen in de klas tussen tafels en stoelen en er worden informatieposters gehangen. Ook zullen de pauzes van verschillende leerjaren niet tegelijkertijd worden gehouden, somt de minister enkele preventieve maatregelen op. Kinderen moeten zelf eten en drinken van huis meenemen omdat de schoolkantines niet open gaan. Er zullen ook minder kinderen in de schoolbussen mogen zitten en maximaal 8 tot 10 in de boten. 

Ook wordt aandacht besteed aan de bustarieven die deze week omhoog zijn gegaan. Ook voor de verhoogde bustarieven zal een oplossing gevonden worden voor de schoolkinderen, benadrukt minister Levens. 

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August