DNA-lid Debie wil duidelijkheid over FAI NV
14 Sep, 08:33
foto
DNA-lid Radjen Debie


Assembleelid Radjen Debie (VHP) wil van minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) weten wat zijn beleid zal zijn voor behoud van de bacovenindustrie en de werkgelegenheid in de sector. Debie wijst erop dat de Staat vanaf januari 2020 moet opdraaien voor de lonen, salarissen en secundaire voorzieningen van de 1.100 werknemers (Nickerie en Jarikaba) in dienst van FAI NV.

Hij zegt dat hij heeft vernomen dat de buitenlandse eigenaar van NV FAI, de Fruit and Farm Group uit België de onderneming in Suriname failliet wil verklaren. In november vorig jaar verliet het buitenlands managementteam van FAI NV het land 'geruisloos' zonder te voorzien in adequate vervanging. Nadien bleek dat de leiding van het bedrijf voor vertrek een lening van ruim US$ 7 miljoen had genomen bij een lokale bank. De besteding van die gelden is onduidelijk.

De productie van het bacovenbedrijf is zwaar teruggevallen, van maandelijks 100 containers naar 20. Debie stelt dat door de slechte financiële huishouding van het land, de staat niet op tijd de lonen van deze groep werknemers kan garanderen. Dit leidt tot stakingen binnen het bedrijf zonder dat de Staat daarvoor verantwoordelijk is, schrijft Debie in zijn brief aan minister Sewdien.

Suriname mag geen investeringen plegen in het bedrijf aangezien hij maar voor 10% aandelen heeft in FAI NV. De rest, 90% is in handen van de multinational. Debie wil duidelijkheid over het beleid van minister Sewdien ten aanzien van FAI NV, aangezien LVV verantwoordelijk is voor de agrarische productie.
pdf-icon.gif brief_Min_LVV_2.pdf                
Advertenties