CHof heeft Amnestiewet niet kunnen toetsen
13 Aug, 01:28
foto


Het Constitutioneel Hof heeft de Amnestiewet niet kunnen toetsen aan de grondwet. Zeven fractieleden van de NDP hadden op 13 mei een toetsing gevraagd. Het Constitutioneel Hof (CHof) moest binnen 3 maanden een beslissing nemen hierover. De NDP vindt dat de Amnestiewet van kracht is en dat de Krijgsraad de bevoegdheid niet heeft om de wet te toetsen en terzijde te leggen. 

De voorzitter van het CHof heeft Assembleevoorzitter Marinus Bee gemeld over het uitstel van de beslissing. Door bijzondere omstandigheden is het niet gelukt om een besluit te nemen. Het gaat onder andere om de Covid-19 maatregelen, de zeer complexe vraagstelling, het ontbreken van computers en toebehoren, gebrek aan kantoorbenodigdheden en internetfaciliteiten. 

Volgens de wet op het CHof kan bij bijzondere omstandigheden afgeweken worden van de termijn van drie maanden. Intussen is de ondervoorzitter van het CHof, Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie geworden. Deze opengevallen plek moet nog worden ingevuld.

Assembleevoorzitter Bee om een reactie gevraagd over de werksituatie van het CHof, zegt aan Starnieuws dat hij zijn  secretariaat gevraagd heeft om het instituut uit te nodigen voor een gesprek. Samen zal nagegaan worden hoe zaken opgelost kunnen worden. 
Advertenties