Dodental door moesson blijft stijgen in India en Pakistan
10 Aug 2020, 06:39
foto
Het moessonseizoen loopt van juli tot september, waarin opzwellende rivieren schade toebrengen aan gewassen en infrastructuur. (Foto: Anadolu)


Het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de jaarlijkse moessonregens blijft stijgen in India en Pakistan. Volgens de politie kwamen minstens 29 mensen om het leven nadat een enorme aardverschuiving, veroorzaakt door moessonregens, tientallen theeplantagearbeiders in het zuidwesten van India had weggevaagd. In Pakistan zijn na drie dagen van zware moessonregens en plotselinge overstromingen bijna 50 personen omgekomen.

De aardverschuiving in het Idukki-district, ongeveer 250 km van Thiruvananthapuram, de hoofdstad van de Indiase deelstaat Kerala, vond vrijdag plaats, maar zoek- en reddingspogingen werden gehinderd door hevige regenbuien. Zaterdagavond werden 26 lijken uit het puin gehaald, terwijl zondag nog drie lichamen zijn geborgen. Lokale media meldden dat vermoedelijk 78 mensen in het gebied woonden; velen ontbreken nog.

Kerala is tijdens de jaarlijkse moesson getroffen door dodelijke overstromingen. Minstens 18 mensen kwamen vrijdag om bij een crash van een passagiersvliegtuig in Kerala. Een Air India Express-toestel gleed van de landingsbaan, toen het probeerde te landen in een storm en in een greppel terechtkwam.

De Indiase Meteorologische Dienst voorspelde zware regenval en gaf zondag een rood alarm voor Idukki, samen met Wayanad en Mallapuram, twee andere districten in Kerala. De moesson in Zuid-Azië is essentieel voor het aanvullen van rivieren en grondwater, maar veroorzaakt ook wijdverbreide dood en vernietiging.

In het hele land zijn tussen eind mei en afgelopen donderdag minstens 780 mensen omgekomen bij incidenten die verband houden met moesson, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De incidenten omvatten verdrinking, aardverschuivingen, instortende gebouwen, elektrocutie, vallende bomen en bliksem. Meer dan 300 mensen zijn de afgelopen weken omgekomen bij overstromingen en aardverschuivingen in het oosten en noordoosten van India, Bangladesh en Nepal.

Pakistan
Volgens de National Disaster Management Authority van Pakistan zijn de afgelopen drie dagen 19 mensen omgekomen bij regengerelateerde incidenten in de noordwestelijke provincie Khyber Pakhtunkhwa, 12 in de zuidelijke provincie Sindh, acht in de provincie Punjab en 10 in de schilderachtige noordelijke regio Gilgit-Baltistan.

Regen beschadigde ook ongeveer 100 huizen en veroorzaakte een doorbraak in een overstroomd hoofdkanaal, waardoor dorpen in de provincie Sindh onder water kwamen te staan. Troepen met boten haastten zich zondag naar een door overstromingen getroffen district in Sindh om mensen naar veiliger oorden te evacueren. Het leger zei zondag dat het meer dan 100 mensen had gered uit het Dadu-district in Sindh.

Elk jaar worstelen veel steden in Pakistan om het hoofd te bieden aan de jaarlijkse moessonstroming en krijgen ze kritiek op een slechte planning. Het moessonseizoen loopt van juli tot september, met opzwellende rivieren die gewassen en infrastructuur beschadigen.

Zware regenval heeft ook veel districten in de zuidwestelijke provincie Balochistan getroffen en huizen beschadigd. Volgens berichten in de lokale media zijn in de provincie minstens acht mensen omgekomen door regen en overstromingen.

"Meer dan een dozijn mensen worden nog steeds vermist in Balochistan", zei Younus Aziz Mengal, een woordvoerder van de provinciale instantie voor rampenbeheer. Hij voegde eraan toe dat de overstromingen bruggen en snelwegen hadden beschadigd, waardoor Gawadar, een havenstad aan de Arabische Zee, werd afgesneden.

Hevige regenval begon vorige week en hield aan op zondag, waardoor de straten in de oostelijke stad Lahore onder water kwamen te staan. Het verstoorde vorige week met name het normale leven in Karachi, de hoofdstad van de provincie Sindh, waar het rioolwater het grootste deel van de straten overspoelde, wat premier Imran Khan ertoe bracht het leger te bevelen de autoriteiten te helpen bij het aanpakken van de situatie.

Volgens de Meteorologische Dienst zal de zware regenval naar verwachting volgende week aanhouden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April