Jogi: Covid-19 fonds is een 'nyan patu' geworden
09 Aug, 00:00
foto
Uit het Covid-noodfonds zijn diverse betalingen gedaan, zonder dat er onderliggende stukken zijn waaruit kan worden opgemaakt waarvoor er precies is betaald.


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft uitgedokterd dat middelen uit het Covid-19 noodfonds door de vorige regering niet zijn gebruikt waarvoor ze bestemd waren. "Er zijn gewoon oude schulden betaald die niets met Covid-19 te maken hebben. De mensen die de steun het hardst nodig hadden, hebben deze niet gekregen," zegt de volksvertegenwoordiger in gesprek met Starnieuws. "Er is gewoon weer gegraaid. Het is weer een nyan patu geworden", concludeert Jogi. "Maar deze keer moet het niet blijven bij constateringen. Er moet orde op zaken worden gesteld en elke cent moet worden verantwoord". 

Grote bedragen zijn betaald aan bedrijven en organisaties voor goederen en diensten die niet te maken hebben met Covid-19. Ook is er teveel betaald voor goederen. Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf daarvan een staaltje in De Nationale Assemblee, waar eenheidsprijzen wel tien keer meer waren dan de werkelijke kosten. Ondernemer Chotelal heeft een deel van het geld teruggestort. Het zou om een omissie gaan voor het uitvoeren van een BOG-project voor een bedrag van ruim US$ 427.000. 

"Al deze dingen moeten goed worden onderzocht, want hoe kan men zulke grote fouten maken en het geld al betaald hebben. Al heeft de ondernemer nu een deel van het geld teruggestort, moet het in de finesses worden onderzocht," benadrukt Jogi. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid merkte op in De Nationale Assemblee dat zijn voorganger, Antoine Elias, hem hierover heeft verwittigd. Volgens de bewindsman zal het te maken hebben met dat men al wist dat er een onderzoek zou komen. 

Bij de behandeling van de Covid-wet is benadrukt dat niet gestoeid moet worden met de middelen, zoals dat gebeurd is met verschillende projecten die de overheid heeft uitgevoerd. Hij is blij dat president Chan Santokhi heeft aangekondigd dat er een onderzoek komt naar al de corruptieschandalen die zijn blijven liggen. 

Jogi vindt het niet in de haak dat meer dan SRD 5 miljoen is betaald voor mediaproducties aan Staatsbedrijven en het Nationaal Informatie Instituut en een mediabedrijf SORTS. "Waarom moesten staatsbedrijven en eigen voorlichtingsorganisatie worden betaald uit een noodfonds", vraagt Jogi zich af. "Er was nauwelijks sprake van voorlichting". 

"Ik heb uitgerekend dat het Directoraat Nationale Veiligheid SRD 20 miljoen heeft ontvangen. Dat is in drie maanden tijd dagelijks SRD 600.000. Waarvoor is het geld gebruikt," wil de volksvertegenwoordiger weten. In elk geval is het geld niet terechtgekomen bij personen, sectoren en bedrijven die enorm getroffen zijn door de situatie. Met het Covid-noodfonds is er gewoon verkiezingscampagne gevoerd," meent de volksvertegenwoordiger. Hij vindt dat er paal en perk moet worden gesteld tegen dit soort zaken. Nu is er SRD 1.5 miljard goedgekeurd voor de komende zes maanden. Hij is ervan overtuigd dat de besteding hiervan transparant zal geschieden. Ook De Nationale Assemblee zal hierop letten, belooft de politicus. 
Advertenties