Henk van der Zwan wordt Nederlandse ambassadeur in Suriname
01 Aug 2020, 12:12
foto
De Nederlandse ambassadeur, Henk van der Zwan verruilt zijn standplaats Ottawa voor Paramaribo. (Foto: Ned. Amb.)


Henk van der Zwan wordt de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname. Hij heeft zijn vierjarig ambtstermijn in Canada afgesloten. Daags na de inauguratie van Chan Santokhi als president van Suriname, had de Nederlandse premier, Mark Rutte, de helpende hand uitgestoken. Hij had ook de wens uitgesproken om zo snel als mogelijk weer een volwaardige ambassadeur in Paramaribo te zien.

President Santokhi had al gezegd dat dat geen probleem hoefde te zijn. Hij stelde wel dat de diplomatieke posten van Suriname, ook die in Den Haag, zullen worden geëvalueerd. De diplomatieke diensten wereldwijd kosten Suriname enorm veel geld en gezien de precaire financiele situatie waarmee het land kampt, zal daarin naar verwachting flink worden gesnoeid.

In zes maanden moet duidelijk zijn welke weg zal worden bewandeld met de diplomatieke missies van Suriname. Santokhi opperde dat na evaluatie zal worden bepaald of missies worden gecombineerd, worden teruggebracht of dat er meer digitaal zal worden gewerkt.

Den Haag had in 2012 zijn ambassadeur in Paramaribo teruggeroepen na aanname van de omstreden Amnestiewet. In 2014 werden de relaties op ambassadeursniveau hersteld door ambassadeur Ernst Noorman. De komst van de opvolger van Noorman, Anne van Leeuwen, werd in juni 2017 geweigerd door de Surinaamse autoriteiten. Een reden daarvoor werd niet gegeven. Sindsdien had Nederland geen ambassadeur in Paramaribo.

Premier Rutte ziet met de regeringswisseling graag een verdere verbreding en verdieping van de relaties met Suriname. Hij heeft de helpende hand geboden bij het oplossen van de financiële crisis in Suriname. Ook de Nederlandse koning Willem-Alexander sprak zijn "warme belangstelling" uit voor Suriname. "Ik heb er vertrouwen in dat het Koninkrijk en Suriname zullen samenwerken in een geest van vriendschap, wederzijds begrip en respect, en dat de bilaterale relatie zich de komende jaren positief zal ontwikkelen”, zei het Nederlandse staatshoofd. 
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June