Column: Zwendelarij bij de SVB?
30 Jul 2020, 00:59
foto
Foto: wallpaperflare.com


De voetbalwereld werd zondagavond opgeschrikt door onthullingen van de teleurgestelde vertegenwoordiger van Leo Victor, Aniel Ghisaidoebe. Te gast in het sportprogramma op een lokaal televisiestation heeft hij in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat de SVB sjoemelt met gelden afkomstig van de wereldvoetbalbond FIFA. Deze gelden zijn bedoeld om de clubs te helpen om in deze uitdagende tijd van het Coronavirus, het hoofd boven water te houden. Echter zorgt de penningmeester van de SVB volgens Ghisaidoebe ervoor, dat er op slinkse wijze veel aan de strijkstok blijft hangen voor de SVB. Naar verluid heeft de wereldvoetbalbond minimaal US$ 500.000,- (volgens mijn bron is het bedrag het dubbele, dus US$1000.000,-) gegeven aan alle 211 voetbalbonden, voor ondersteuning van het mannenvoetbal in hun land. Het vrouwenvoetbal heeft ook een financiële injectie gekregen, maar dat word in deze bespreking even buiten beschouwing gelaten. Volgens Ghisaidoebe heeft de SVB aangekondigd dat elke club in aanmerking zal komen voor de tegenwaarde van US$1000,- tegen de bankkoers. Twee vragen dringen zich hierbij op: 1. Op basis waarvan heeft het bestuur besloten om slechts US$1000,- aan elke club te schenken? 2. Waarom bepaalt het bestuur dat het bedrag in Surinaamse dollars tegen de bankkoers zal worden uitgekeerd?

Het aantal topsectie verenigingen aangesloten bij de SVB (eerste en tweede divisie samen), bedraagt 31. Moeten we aannemen dat het aantal verenigingen aangesloten bij de lidbonden 469 is? In dat geval zou de US$ 1000,- voor elke club gerechtvaardigd zijn. Ik betwijfel dit aantal echter ten zeerste. Aangezien het bedrag bedoeld is om de verenigingen financieel te ondersteunen, is een rechtvaardigere verdeling gewenst. Het is geen ramp als de SVB niet alles onder de clubs verdeelt, maar het mag nimmer zo zijn dat het leeuwendeel in kas blijft, terwijl het water de clubs al aan de lippen komt.

De beslissing om niet US$1000,-, maar de tegenwaarde in Surinaamse dollars tegen de bankkoers uit te keren is op zijn zachtst uitgedrukt dubieus. Ik ga ervan uit dat de clubs de Amerikaanse dollars naar eigen inzichten willen gebruiken. Ze zouden de vrijheid moeten hebben om er zelf voor te kiezen al dan niet over te gaan tot het inwisselen. Indien een club besluit in te wisselen, zal deze zeker proberen een hogere koers te krijgen dan de bankkoers. We kennen allemaal het verschil tussen de bankkoers en de koers bij de cambio's, om maar niet te spreken over de zwartemarktkoers. Een snelle berekening leert ons dat er enorm veel aan de strijkstok van de SVB blijft hangen als de clubs de tegenwaarde tegen de bankkoers uitgekeerd krijgen.

Bij het aanhoren van de uiteenzetting van Ghisaidoebe, viel mijn mond open van verbazing. Het wordt tijd dat de SVB openheid van zaken geeft met betrekking tot de hoogte van het werkelijke ontvangen bedrag en het aantal verenigingen bij de lidbonden. Voorts zou het beter zijn als het bondsbestuur samen met de leden zou nagaan hoe de verdeling het best zou kunnen geschieden, zodat alle partijen er profijt van kunnen trekken. Als de bond van plan is een deel van het geld achter te houden voor een algemeen doel en dat goed uitlegt aan de leden, denk ik dat er draagvlak zal zijn voor dat besluit.

In deze denk ik aan de Nationale mannenselectie. Aangezien de kwalificatiewedstrijden voor Qatar reeds in oktober 2020 aanvangen, zou het goed zijn als het bestuur samen met verschillende actoren ervoor zorgt dat de spelers ruim voor de tijd (het liefst al vanaf medio augustus) intern kunnen blijven, zodat er geen gevaar is op besmetting met het Corona-virus en ze meerdere keren per dag kunnen trainen. Gedurende deze periode moeten ze vrijgesteld worden van hun reguliere werkzaamheden en een uitkering ontvangen van de SVB, zodat ze aan hun doorlopende verplichtingen kunnen voldoen. Zonder dit trainingskamp heeft het geen zin om deel te nemen, want in dat geval zal Natio kansloos zijn, aangezien de meeste landen hun competitie c.q. trainingen reeds hebben hervat. Ik hoop dat de SVB een goede reden heeft om de middelen die bestemd zijn als reddingsboei voor het nationale voetbal, aan te houden.

Mireille Hoepel


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April