Ecuador alert op enorme Chinese vissersvloot
29 Jul, 15:51
foto
De Galapagos-eilanden zijn een werelderfgoed van de Unesco. (Getty Images)


Ecuador is op zijn hoede door de komst van een enorme vloot van voornamelijk onder Chinese vlag varende vissersschepen voor de Galapagos-eilanden. Patrouilles proberen ervoor te zorgen dat de vloot, die uit ongeveer 260 schepen bestaat, niet vanuit internationale wateren het kwetsbare ecosysteem binnenkomt.

Chinese schepen reizen jaarlijks naar de regio op zoek naar mariene soorten. In 2017 werd een Chinees vaartuig gevangen in het zeereservaat met 300 ton wilde dieren, voornamelijk haaien. "We zijn alert, voeren toezicht uit, patrouilleren om een ​​incident zoals wat er in 2017 gebeurde te vermijden", vertelde de Ecuadoraanse minister van Defensie, Oswaldo Jarrin, aan verslaggevers.

De ex-burgemeester van Quito, Roque Sevilla, vertelde The Guardian dat er een "beschermingsstrategie" werd ontworpen voor de eilanden. "Ongecontroleerde Chinese visserij net aan de rand van het beschermde gebied verpest Ecuador's inspanningen om het zeeleven in de Galápagos te beschermen", zei hij.

President Lenin Moreno heeft gezegd dat Ecuador overleg zal plegen met andere Latijns-Amerikaanse landen met een kustlijn aan de Stille Oceaan - Colombia, Peru, Chili, Panama en Costa Rica - om een ​​gezamenlijk regionaal standpunt te vormen over de "dreiging".

"Vanwege die natuurlijke rijkdom in dat gebied, staan ​​we onder enorme druk van internationale vissersvloten", zei hij in de krant El Universo. Het Galapagos zeereservaat heeft een groot aantal haaiensoorten, waaronder bedreigde walvissen en hamerhaaien. De Galapagos-eilanden zijn een Unesco-werelderfgoed dat wereldwijd bekend staat om hun unieke reeks planten en dieren in het wild.

Charles Darwin maakte kritische opmerkingen over zijn evolutietheorie op de eilanden.

Thursday 13 August
Wednesday 12 August
Tuesday 11 August