Motie van wantrouwen tegen Hooghart wordt betekend
27 Jul 2020, 00:41
foto


Later op de dag zal via de deurwaarder de motie van wantrouwen tegen Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), worden betekend. Acht van de veertien bestuursleden hebben de motie tegen Hooghart ondertekend. Starnieuws verneemt dat één bestuurslid neutraal blijft en de zijde van geen van de twee partijen kiest. De CLO voorzitter kan rekenen op vier van de bestuursleden. 

Hooghart heeft aan Starnieuws gezegd dat met een motie hij niet kan worden weggestuurd. Hij zal de strijd aangaan tegen de bestuursleden die zich tegen hem gekeerd hebben. De vakbondsleider zegt dat hij het gevecht aan zal gaan. Hij wil in december bestuursverkiezing houden, maar de meerderheid van het bestuur wil dat hij nu reeds aftreedt. Zij kunnen niet meer met hem samenwerken. De bezwaren tegen Hooghart zijn verwoord in de motie.

De salarisverhoging die op de valreep goedgekeurd is voor ambtenaren en verpleegkundigen is volgens Hooghart geen 50%. Een vergelijking tussen de resolutie van 2018 en wat in juli is getekend door de toenmalige president Desi Bouterse, toont aan dat het wel om 50% verhoging gaat. De terugwerkende kracht die 20 maanden (25%) werd uitgekeerd, is geïncorporeerd in het salaris. Daarboven is nog eens 25% overeengekomen. De laagste lonen gaan van SRD 2000 naar SRD 3000 en het salaris van departementsdirecteuren stijgt van SRD 12.602 naar SRD 18.904. Ook de salarissen van de regering zal bij een verhoging verder toenemen. 

President Chan Santokhi heeft de salarisverhoging aangehouden. Hoewel de resolutie getekend was door Bouterse op 14 juli, na goedkeuring van de Raad van Ministers, is de resolutie niet gepubliceerd in het Staatsblad. Daardoor is deze niet rechtsgeldig. De president wil echter geen onrust en zal deze kwestie met de CLO bespreken. Begin juli is tijdens de hearings gesproken met het CLO-bestuur. Er moeten nog vervolggesprekken plaatsvinden, want er zijn op dit moment geen middelen om 50% verhoging te kunnen betalen per 1 oktober 2020. 


Acht van de veertien bestuursleden hebben de motie van wantrouwen ondertekend. 
Advertenties