VS en Canada over Guyana: 'Geen vertragingen meer'
09 Jul, 11:36
foto
Michael G. Kozak (l)van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Michael Grant, vertegenwoordiger van Canada.


Na de uitspraak van het Caribbean Court of Justice (CCJ) woensdag, hebben topfunctionarissen van de Amerikaanse en Canadese regering de Guyana Elections Commission (Gecom) opgeroepen om de winnaar van de stembusgang van 2 maart te verklaren op basis van de hertellingscijfers die een overwinning voor de Opposition People's Progressive Party (PPP) weergeven. "De Caribbean Court heeft uitspraak gedaan. Het is tijd voor #Gecom om de winnaar van de verkiezing van Guyana te verklaren op basis van de nationale hertelling. De wil van de kiezers in Guyana kan niet worden genegeerd", tweette Michael G. Kozak, de waarnemend adjunct-secretaris voor zaken op het westelijk halfrond van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Michael Grant, de adjunct-onderminister van Canada voor Amerika, voegde zich bij hem: "Belangrijke uitspraak vandaag (woensdag) van het Caribisch Hof van Justitie over Guyana. Het wordt tijd dat de verkiezingsresultaten worden aangekondigd door #Gecom op basis van de hertelling. Geen vertragingen meer."

Het CCJ oordeelde woensdag dat het Hof van Beroep van Guyana niet bevoegd was of de macht had om artikel 177, lid 2, van de Grondwet uit te leggen. Het oordeelde ook dat het gebruik van het rapport van 22 juni door Chief Elections Officer Keith Lowenfield om met een document te komen dat laat zien dat de zittende APNU + AFC de verkiezingen heeft gewonnen in plaats van de PPP illegaal was. Het rapport van Lowenfield moet worden verworpen, zei het CCJ.

Voorafgaand aan de uitspraak van het CCJ op woensdag, ontmoetten diplomaten die de machtige ABCE-landen leiden, minister van Buitenlandse Zaken, dr. Karen Cummings, en benadrukten dat de resultaten van de nationale hertelling moeten worden gebruikt om de winnaar van de verkiezingen van 2 maart te verklaren. De bijeenkomst was op verzoek van de Hoge Commissaris van Canada voor Guyana Lilian Chatterjee, de Hoge Commissaris van het Verenigd Koninkrijk Greg Quinn, de ambassadeur van de Verenigde Staten Sarah-Ann Lynch en de ambassadeur van de Europese Unie (EU) Fernando Ponz Cantó.

De diplomaten hebben tijdens de vergadering gewaarschuwd dat er gevolgen zullen zijn als de resultaten niet worden bekendgemaakt met behulp van tabellen uit de nationale hertelling. Na de uitspraak van het CCJ heeft de voorzitter van Gecom, oud-rechter Claudette Singh een vergadering voor vanmiddag belegd met de zes politiek verdeelde commissarissen en de Chief Elections Officer.

Tuesday 04 August
Monday 03 August