Trump haalt VS uit Wereldgezondheidsorganisatie
08 Jul, 00:33
foto
Donald Trump heeft de WHO herhaaldelijk ervan beschuldigd onder controle van China te zijn. (Foto: Reuters)


President Donald Trump heeft formeel besloten de VS terug te trekken uit de Wereldgezondheids-
organisatie (WHO). Eind mei had Trump zijn bedoelingen duidelijk gemaakt en de WHO ervan beschuldigd onder de controle van China te staan ​​na de coronaviruspandemie.

Ondanks telefoontjes van de EU en anderen zei hij dat hij zich zou terugtrekken uit het VN-agentschap en fondsen elders zou omleiden. De Amerikaanse leider heeft de VN en het Congres nu op de hoogte gebracht van zijn voornemens, hoewel het proces minstens een jaar in beslag kan nemen.

Stéphane Dujarric, woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, bevestigde dat de VS het orgaan op de hoogte had gesteld van zijn terugtrekking met ingang van 6 juli 2021.

Senator Robert Menendez, de leidende democraat in de commissie voor buitenlandse betrekkingen, schreef ook op Twitter: "Het congres ontving bericht dat POTUS de VS officieel had teruggetrokken uit de WHO tijdens een pandemie. Het laat Amerikanen ziek en Amerika alleen."

Een hoge ambtenaar van de Amerikaanse regering vertelde CBS News dat Washington de hervormingen had beschreven die het de WHO wilde laten uitvoeren en er rechtstreeks mee bezig was, maar dat de WHO had geweigerd actie te ondernemen. "Omdat ze de gevraagde en broodnodige hervormingen niet hebben doorgevoerd, beëindigen we vandaag onze relatie", zei de functionaris.

Joe Biden, die Donald Trump zal uitdagen bij de presidentsverkiezingen van november, tweette: "Op mijn eerste dag als president zal ik me weer bij de WHO aansluiten en ons leiderschap op het wereldtoneel herstellen."

De VS levert de grootste bijdrage van de wereldwijde gezondheidsorganisatie en was in 2019 goed voor meer dan US$ 400 miljoen, ongeveer 15% van het totale budget.

Volgens een resolutie van het Congres in 1948 kan de VS zich terugtrekken, maar moet het een opzegtermijn van een jaar geven. Daar komt nog bijkijken dat Washington openstaande vergoedingen moet betalen, hoewel het niet duidelijk is wat het standpunt van Trump daarover is. Dujarric benadrukte dat aan deze voorwaarden moet worden voldaan.

De intrekking zal de financiële levensvatbaarheid van de WHO en de toekomst van haar vele programma's ter bevordering van de gezondheidszorg en de bestrijding van ziekten doen wankelen.

Trump en WHO

Hij maakte in april voor het eerst bekend dat hij de Amerikaanse financiering voor de WHO zou stopzetten, tenzij deze binnen 30 dagen "inhoudelijke verbeteringen" doorvoert. Eind mei zei hij: "We zullen onze relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie beëindigen en die fondsen besteden" aan andere wereldwijde liefdadigheidsinstellingen voor de volksgezondheid.

"De wereld lijdt nu als gevolg van het slechte gedrag van de Chinese regering", zei hij, eraan toevoegend dat China "een wereldwijde pandemie had veroorzaakt". De president beschuldigde China ervan de WHO onder druk te hebben gezet om "de wereld te misleiden" over het virus, zonder bewijs te leveren voor zijn aantijgingen. "China heeft de totale controle over de Wereldgezondheidsorganisatie", zei de president.

Andere landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, hebben gezegd niet van plan te zijn geld in te trekken bij de WHO, die een wereldwijd initiatief coördineert om een ​​vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen.

Advertenties