Veelzijdige Jules Sedney terug naar zijn Schepper
01 Jul 2020, 01:36
foto
Kinderen van Jules Sedney nemen afscheid van hun vader. De oud-premier van Suriname is op 97-jarige leeftijd ingeslapen. (Foto's: René Gompers)


Jules Sedney is dinsdag met staatseer en met wat gezelligheid “teruggegeven aan zijn Schepper”. Bij de uitvaart is hij op vele manieren beschreven: een groot Surinamer, een excellente econoom, tori man, uitstekende leider, goede vader, (mede)oprichter van essentiële organisaties en instituten, schrijver van historische werken, iemand die handelde naar het geloof, een ware staatsman, een eenvoudig en leergierig mens en “een man die een goede naam heeft gemaakt en heeft behouden.”  

Sedney is op 18 juni op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was nog helder van geest, halen enkele sprekers aan tijdens de uitvaartdienst bij het Pandit Paragh Jagdew Crematorium. Er zijn enkele kinderen naar Suriname gekomen om de begrafenis mee te maken. Zij waren extra beschermd; een doorkijk ‘mantel’ over hun kleding, een mond- en neuskap op het gezicht, de handen in handschoenen. Voor hen is die “grote zoon des lands” gewoon een hele goede vader geweest van wie ontzettend veel te leren viel en valt, op verschillende gebieden. 

Politiek, economie, sport, onderwijs, literatuur, fijne muziek. Enkele gebieden waar Sedney in excelleerde zoals door de  sprekers uit verschillende sectoren wordt aangegeven. Jerry Egger van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, VHP-voorzitter Chan Santokhi, vicepresident Ashwin Adhin, governor van de Centrale Bank van Suriname, Maurice Roemer, hebben elk tal van prestaties van Sedney aangehaald. Hij is onder andere mede oprichter van de CBvS, oprichter van enkele faculteiten op de universiteit, sportorganisaties en het Olympisch Comité geweest. 

Santokhi merkt op dat onder Sedney, die erelid van de VHP is geweest, de AOV, kinderbijslag, de algemene ziektekosten verzekering, Zwangerschaps- en Bevallingsverlof zijn geïntroduceerd. Onder hem is ook het zogenaamde Afgoderij artikel uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt “waardoor recht is gedaan aan en respect is betoond voor de religieuze gevoelens van een groot deel van de Afro Surinamers.” Sedney heeft ook Holi, Id-ul-Fitre en de Arbeidersdag 1 mei verheven tot nationale feestdagen. Sedney heeft ook veel waardering genoten. Hij is drager geweest van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster. Ook zijn de haven en de bibliotheek van CBvS is naar hem vernoemd. Zijn boeken waaronder ‘De Toekomst van ons Verleden’ zijn van historische waarde benadrukt menigeen.  

Sedney is 61 jaren lid geweest van de Vrijmetselaars. Voorzitter van loge Concordia, Rudolph Kroon, heeft na zijn toespraak op maçonnieke wijze afscheid genomen van zijn broeder met drie rozen; “vertrouwen in zichzelf, zijn medemens steunen, gericht op de meester.” De dienst is geleid door dominee Ray Wimpel. Hij gaf ook aan dat “broeder Sedney” heel gelovig was en ook zijn handelingen baseerde op Bijbelse principes. 

Na de laatste afscheid is de kist weggedragen door militairen. Buiten, na de saluutschoten en het overhandigen van de Surinaamse vlag, hebben de dragemans overgenomen. Dansend en zingend is Sedney gedragen naar de crematie oven.  “Alles gaat eens voorbij behalve het verleden,” citeerde Adhin een spreuk van Sedney tijdens zijn toespraak. “Dat grijpen we aan als een belofte. Dat ook zijn verleden niet voorbij gaat maar als een monument in ons hart zal zijn.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July