Canada bezorgd over vertraagde verkiezingsuitslag in Guyana
30 Jun 2020, 21:34
foto
Michael Grant, adjunct-onderminister voor de Amerika's bij Global Affairs Canada.


De Canadese regering is bezorgd over de langdurige vertraging van de verkiezingsuitslag in Guyana. "Dit duurt te lang", zei Michael Grant, adjunct-onderminister voor de Amerika's bij Global Affairs Canada, in een tweet op maandagavond.

Grant voegde eraan toe dat "zoals geëist door Caricom, de OAS en het Gemenebest, de uitkomst moet worden verklaard op basis van de hertelling die werd bevestigd door het Caricom-waarnemersteam." De Canadese minister is toegevoegd aan een lijst van andere landen die hebben opgeroepen tot beëindiging van het verkiezingsproces. Eerder hebben de VS, de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Caricom soortgelijke oproepen gedaan.

Guyanezen hebben sinds 2 maart gestemd bij de algemene en regionale verkiezingen. Uit de landelijke hertelling blijkt dat de oppositionele People’s Progressive Party/Civic (PPP/C) de verkiezingen met 15.416 stemmen heeft gewonnen.

In het rapport dat Chief Elections Officer Keith Lowenfield stuurde naar de voorzitter van Guyanese Kiescommissie (Gecom) na de hertelling, staat aangegeven dat de oppositionele PPP de verkiezingen heeft gewonnen met 233.336 stemmen, terwijl de APNU + AFC waartoe president David Granger behoort, 217.920 stemmen kreeg.

Maar Lowenfield presenteerde op 23 juni nog een rapport waarin hij de APNU + AFC 171.825 stemmen gaf en de PPP/C 166.343 stemmen, waardoor 115.844 stemmen 'ongeldig' werden. Zijn tweede rapport werd onderschreven door de zittende president Granger.
Advertenties