Venezuela zet EU-ambassadeur land uit
30 Jun 2020, 08:32
foto
De aankondiging van president Maduro kwam nadat de EU sancties tegen elf ambtenaren had aangekondigd.


De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de ambassadeur van de Europese Unie opgedragen het land binnen 72 uur te verlaten. De uitwijzing van Isabel Brilhante Pedrosa kwam uren nadat de EU sancties had opgelegd aan elf Venezolaanse functionarissen. Ze werden bestraft voor het optreden tegen De Nationale Assemblee onder leiding van oppositieleider Juan Guaidó.

Guaidó heeft zich vorig jaar tot interim-president uitgeroepen, maar heeft slaagde er niet in Maduro van de troon te stoten. De oppositieleider heeft de steun van de EU en de VS.

Hij kondigde zijn besluit maandag op de staatstelevisie aan. Sprekend over de EU, zei Maduro: "Als ze Venezuela niet kunnen respecteren, dan moeten ze het verlaten." Hij voegde eraan toe: "Er kan een vliegtuig worden uitgeleend zodat zij, Pedrosa, kan vertrekken." Het luchtruim van Venezuela is momenteel gesloten vanwege de coronaviruspandemie.

Eerder op maandag zei de Europese Raad dat de elf ambtenaren op de sanctielijst zijn geplaatst "vanwege hun rol in handelingen en besluiten die de democratie en de rechtsstaat in Venezuela ondermijnen". Er zijn nu 36 Venezolaanse functionarissen die onder EU-sancties zijn geplaatst, zei het.

Tot degenen die onlangs aan de lijst zijn toegevoegd, behoort Luis Parra, die in januari verklaarde dat hij, en niet Guaidó, de rechtmatige voorzitter van de vergadering was.

Guaidó riep zich vorig jaar uit tot interim-president, met het argument dat de herverkiezing van Maduro in 2018 onwettig was. Zijn positie aan het hoofd van de door de oppositie geleide Nationale Vergadering vormde de basis van zijn claim om het legitieme staatshoofd van Venezuela te zijn. Hij wordt als zodanig erkend door meer dan 50 landen, waaronder de VS, het VK en de meeste landen in Latijns-Amerika en de EU. Maduro zei maandag dat de EU "een marionet als president erkent".

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 2015 zo'n vier miljoen mensen Venezuela ontvlucht, te midden van een jarenlange politieke en economische crisis. Het olierijke land heeft te kampen met een hoge werkloosheid en een tekort aan voedsel en medicijnen. Honderdduizenden mensen zouden humanitaire hulp nodig hebben.
Advertenties