Elf besmettingen op Rosebel; medici oriënteren zich
18 Jun 2020, 03:26
foto
Een medisch team heeft zich georiënteerd op Rosebel Gold Mines. De slaapplekken zijn geïnspecteerd. Deze voldoen niet aan de vereisten van het Covid-19 managementteam.


Bij de Iamgold/Rosebel Gold Mines zijn meer werknemers positief getest op Covid-19. Het aantal besmette personen is  gestegen naar elf op de werkplek van de multinational. “Ik vrees dat het aantal besmettingen gaat stijgen,” zegt Otmar Biswane, woordvoerder van de Rosebel Gold Mines Werknemersorganisatie (RGWO), in gesprek met Starnieuws. Hij merkt op dat er erger is voorkomen doordat de bond tijdig heeft kunnen ingrijpen in de situatie.

Verschillende medici van het Covid-team hebben woensdag een bezoek gebracht aan de plant van Rosebel te Brokopondo. “Ze hebben een rondleiding gehad in het kamp, ze hebben de vertrekken bekeken waar de arbeiders slapen. En daarvan gaan ze wel een rapport uitbrengen,” zegt Biswane. Hij merkt op dat vastgesteld is dat de kamers niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften uitgevaardigd door het Covid-managementteam. De kamers zijn niet voorzien van een raam welke een van de vereisten is.

De vakbondsman geeft aan dat geadviseerd is dat de werknemers met de deuren open moeten slapen in de kamer om frisse lucht door te laten stromen. “Dat is heel riskant, want je weet we zijn niet in de stad. Je hebt de kans dat ongedierte naar binnenkomt. Er zijn slangen, kikkers, van alles. We zijn in het bos. Dus open deuren gaat moeilijk zijn,” stelt Biswane. Een ander probleem is ook dat de bepaalde kamers niet zo groot zijn waardoor de social distance van 2 meter tussen twee slaapplekken niet haalbaar is.

Behalve met de bond heeft het Nationaal Covid-19 team ook aparte gesprekken gevoerd met de directie van de multinational en het medische team. De bevindingen zijn vastgelegd en er volgt een rapportage aan het Covid-19 managementteam. Volgens Biswane ziet de situatie er erg uit.  Hij hoopt dat er snel een verslag wordt gemaakt en waarbij de aanbevelingen gauw worden overgenomen en toegepast. “De directie heeft werk en daarvoor hadden we haar gewaarschuwd. Als ze naar ons hadden geluisterd was het niet zover gekomen”.

De operatie is helemaal stopgezet. Benadrukt is dat niemand het complex mag verlaten. “Iedereen moet hier blijven tot het bedrijf een oplossing heeft gevonden. En dat moet samen met ons gedaan worden”. Biswane is tevreden dat vanuit het Covid-19 managementteam er gewerkt wordt naar het helpen oplossen van de problemen.

Raoul Lith
Advertenties